Процес и смјене

Мирослав Филиповић
Процес и смјене

Смјене полицијских службеника Радислава Јовичића и Химзе Ђонке, без претходног саслушања, без доказа, интерне, дисциплинске и истраге надлежних институција ове земље, зацементирале су сурову истину која каже да БиХ није суверена земља и да о судбини њених грађана одлучују неки невидљиви судски и полицијски органи.

Кључно питање је зашто надлежне институције БиХ нису у сарадњи са Канцеларијом високог представника у БиХ испитале оптужбе на рачун Јовичића и Ђонке и утврдиле њихову одговорност, прије него што је OHR донио "пресуду".

Овако је настављена стара пракса да се у БиХ смјењују званичници и службеници без судског процеса, без права на одбрану, чиме су угрожена њихова елементарна права на слободу, живот и рад.

Не подсјећа ли све то на Кафкин "Процес", у којем је против Јозефа К., обичног банкарског службеника, "невидљиви суд" покренуо процес испрограмиран до крајњих танчина?  

Тако је ухапшен на правди Бога, њему је кривица неосновано приписана, а могућност одбране готово онемогућена. Приповједач тврди да "мора да је Јозефа К. неко оклеветао, јер је једног јутра био ухапшен иако није учинио никакво зло".

За разлику од овог монтираног процеса, Јовичићу и Ђонку је пресуђено без икаквог процеса.

Проглашени су кривим и ниједна домаћа и међународна институција им не може помоћи у заштити њихових права. Немају више право ни да се бране. Јер су криви. A криви су јер је тако одлучио OHR.

Тиме је OHR понизио институционални систем ове земље, уздигао се изнад закона и Устава, иако је, апсурда ли, ова канцеларија задужена за чување дејтонског уставног поретка земље.

Поставља се питање даље оправданости постојања правосудних, извршних и законодавних институција ове земље, јер зашто ће нам ове институције, када у њихово име одлучују неки "невидљиви органи".

Нема потребе да плаћамо огромну бирократску машинерију, када они постоје само формално, а земљом управља нека Канцеларија. Нема потребе да имамо систем, законе, уставе, парламенте, судове, владе...

Баш као што је Јозеф К. у очају описао: "Један yелат могао би замијенити читав систем".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана