Пробни балони

Вељко Зељковић

У свим европским центрима гдје се води озбиљна спољна политика постоје разни сценарији у фиокама и они се с времена на вријеме “разигравају”, опипавајући пулс јавног мњења.

Након што се сазнало да је прво Хрватска сачинила један овакав документ, који, мора се нагласити, није службени ни обавезујући, испливао је и “нон пејпер” који иако је означен као “словеначки”, највјероватније написан у Будимпешти.

Испоставило се како су лица из окружења словеначког премијера Јанеза Јанше само били курири и дистрибутери овог документа, чији је један примјерак завршио и на столу предсједника Европског савјета Шарла Мишела.  

За разлику од првог, аналитичари сматрају да “словеначки” представља “пробни балон” иза кога су стале одређене “струје” и центри моћи из Европске уније које сматрају да је неопходно реформисати готово цијели политички рељеф на Балкану. Аутори овог документа сматрају да је без корекција граница ово трусно тло немогуће смирити од сталних подрхтавања. Довршити распад Југославије и ставити тачку.

Да ли ће до тога и доћи, тешко је рећи. Оно што је сигурно јесте да због екстремне бошњачке политике која угрожава опстанак друга два конститутивна народа, БиХ годинама нефункционална држава, па самим тим и неодржива. Због тога и здрав разум налаже да се тражи излаз из садашње ситуације.

Оно што бошњачким политичарима највише смета у свему томе, јесте што ни у једној варијанти ових “нон пејпера” није предложено стварање некакве грађанске државе БиХ.

У првом се предлажу одређене промјене постојећег Изборног закона, а које би спријечиле досадашњи дискриминаторски однос политичког Сарајева према Хрватима у ФБиХ, а у другом “миран разлаз” и прекрајање граница. Опција која би могла задовољити интересе свих балканских народа.

Велики је то ударац за Џаферовића, Изетбеговића и Комшића. Схвативши да поједини европски кругови праве озбиљан заокрет када је у питању БиХ, овај тројац посегао је за пријетњама. “Миран разлаз” за њих није опција. Звецка се оружјем и пријети тој истој Европи ланчаном реакцијом. 

Показали су своје право лице. За њих ријечи разговори, преговори и компромиси, не постоје у вокабулару.  

Оно што је за Српску у овом тренутку најважније јесте да се и даље држи “слова” Дејтона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана