Проблеми у правосуђу

Горан Маунага

За стање у правосуђу БиХ најодговорнији је Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС), тим више кад не искористи ингеренције које има с циљем уредовања појединаца.

А правосуђе је у толикој катастрофи да му више не може помоћи ни структурални дијалог, бар не онакав какав је вођен до сада, а камоли закасњеле, благе и нефункционалне мјере које према појединим судијама и тужиоцима предузима дисциплинска комисија ВСТС-а. Јер те санкције, нажалост, нису усмјерене ка "капиталцима", који својим потезима, одлукама, подметањима, осветама и злоупотребом моћи разарају осјетљиво ткиво правосуђа БиХ.

Тако се ВСТС посљедњих мјесеци бавио сукобима интереса појединаца, коментарима и трачевима, одлукама које нису донијете у року, малим бројем ријешених предмета, због чега су изречене јавне опомене, а понеком смањена и плата.

Све је то у реду, али из тих прекршаја и "васпитних мјера" стиче се утисак да су у правосуђу присутни мали пропусти који заслужују и благе казне. Зато су без одговора и реаговања остали круцијални проблеми, чије гурање под тепих све више урушава ионако потпуно пољуљане темеље правосуђа БиХ.

Ево неких од тих питања и неријешених великих проблема.

Зашто ВСТС и његова дисциплинска комисија нису разматрали извјештај ОЕБС-а о раду Тужилаштва БиХ у коме стоје аргументовани подаци и почињени прекршаји?

Зашто ВСТС не разматра квалитет оптужница и постојећу тешку селективност у њиховом подизању и потврђивању?

Зашто није расправљано о незаконитом прислушкивању и објављивању наводних транскрипата пресретнутих разговора у јавност уз кажњавање одговорних за то?

Зашто није позвана предсједник Суда БиХ Медџида Кресо након што је изјавила да у БиХ постоји правосудна мафија?

Зашто ВСТС није предложио да предмете ратних злочина не суди правосуђе БиХ јер је немогуће да бх. носиоци правосудних функција буду објективни након што су били учесници рата?

Зашто није разговарано о пропустима приликом расписивања и пријављивања на конкурс за новог главног дисциплинског тужиоца Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а?

Има тога још доста али, нажалост, простора за овај коментар више нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана