Проблеми у МИП-у

Жељка Домазет

Да у Министарству иностраних послова (МИП) БиХ од његовог оснивања не штима готово ништа како треба, знају сви.

Земља која годинама нема закон о спољним пословима нити стратегију спољне политике и не може очекивати да је неко у бијелом свијету узима за озбиљно и да је третира као земљу која зна шта хоће.

На пропусте у МИП-у годинама упозоравају и ревизори али та се упозорења само констатују, а све ради по старом без плана и јасних смјерница. Једина смјерница која се из године у годину у овој институцији поштује јесу силна путовања министра и његових подобних кадрова на шта се троше енормне количине новца.

Разумни ће и рећи да министар и треба да путује, што нико и не спори, али како од тих његових путовања на којекакве егзотичне дестинације ова земља нема ништа и како јој спољнополитички рејтинг из године у годину пада, онда би сасвим сигурно било боље за ову земљу да се челни људи Министарства а поготово министар и не појављују вани.

А да је уз све то МИП одавно постао база за ухљебљење страначких кадрова најрјечитије говори податак да су у овој институцији добро уходаном шемом запошљавани страначки кадрови и то они који су блиски министру који је само преко четири позиције успио да ухљеби чак 11 страначких послушника.

На сличан начин су добијане и амбасадорске позиције као и све друге погодности попут возача, одвојеног живота и којечега. У закону се тражила свака рупа да се подобни осјећају лагодно и да могу отпутовати на егзотична мјеста на којима се у другим околностима никада не би могли наћи.

С обзиром на многобројна некорисна путовања првог човјека МИП-а не чуде опаске духовитих људи који се питају како је успијевао да се бави кадровирањем и запошљавањем када  у земљи током цијелог мандата  готово није ни боравио.

МИП-ом и њеним министром Игором Црнатком бавила се и посебна истражна комисија, али како се у овој земљи нигдје ништа на ваљан начин не приведе крају, тако је и та истрага остала мртво слово на папиру и сама себи сврха.

На силне незаконитости и јавашлук у МИП-у упозоравају и различите пријаве самих запослених, али очито је да у овој земљи још нема снаге да се ваљано позабави поспремањем ове институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана