Проблем за проблемом

Ведрана Кулага Симић

Свака земља муке мучи са бројним проблемима, али се и у том погледу БиХ, када се подвуче црта, издваја од осталих.

Уз многе унутрашње потешкоће, намјерне блокаде и препреке, ситуацију из дана у дан компликују отворена питања и несугласице са онима са којима дијели границу.

Посљедњи у низу је проблем, за који се на крају испоставило, да није настао преко ноћи, а тиче се транзита теретних возила преко Хрватске, односно преко пет граничних прелаза. Иако је проблем “ријешен” поприлично брзо, тек треба почети преговоре и договоре да би се постигао коначни договор и рјешење које нико више не би могао да оспори или протумачи онако како једној страни одговора јер то оставља велике посљедице.

То су на својим леђима за само неколико дана осјетили привредници, али и превозници, а посљедице генерално сабира БиХ још од одласка Хрватске у ЕУ јер је тај тренутак промијенио правила понашања, посебно на граничним прелазима. Тада је, између осталог, спуштена рампа за камионе на прелазу који спаја Нови Град и Двор, и која није још подигнута, упркос покушајима и домаћих власти и привредна с обје стране границе.

Још један у низу проблема између те двије земље је питање Трговске горе гдје хрватска власт увелико припрема терен за изградњу одлагалишта гдје ће одлагати радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво, а што би могло да остави велике посљедице по здравља становнике у сливу Уне.

Ништа мање отворених питања БиХ нема ни са Србијом. Сама граница је једно у низу неријешених проблема и када се год поменуло да би требало да се и на то стави тачка, нешто би кренуло по злу и ту се поново стајало. И тако у круг, као и са многим другим вјечно отвореним питањима.

Те и многе друге вруће теме су годинама на сцени. И некада се стиче утисак да управо такво стање некима и одговора, а да се само понекада објелодани да су за сарадњу и напредак цијелог региона како би добили похвале и како би поправили слику о себи у нечијим очима, у којем су загледани.

БиХ, с друге стране, има далеко најгори имиџ у региону. И то не треба ни да чуди с обзиром на то да још нисмо ријешили бројне унутрашње ствари које се стално враћају на дневни ред, умјесто да приоритет буду проблеми који гуше њену економију и све оне који још нису окренули леђа и отишли што даље из земље у којој су политички и лични интереси коловође.

С тога није изненађујуће да свако може, када пожели, да се поигра са њом, али је чудно да то нисмо схватили. Можемо колико хоћемо тражити помоћ Брисела, али прво БиХ мора, ако се може, средити стање у свом дворишту, па тек онда бити кредибилан саговорник свима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана