Пробијени рокови

Маријана Миљић Бјеловук

У јавним предузећима у Српској годинама се само гомилају проблеми, а тренутна епидемиолошка ситуација изазвана вирусом корона додатно је усложнила стање у већини тих фирми.

 

У проблемима предњаче свакако “Жељезнице РС” и то јавно предузеће предводи листу јавних губиташа. На челу те листе су година и не допуштају никоме да пољуљају њихов трон. По свему судећи, ускоро неће имати насљедника за прво мјесто, јер тренутна ситуација због вируса корона не допушта да се спроведе план реструктурирања овог јавног предузећа.

Нико није ни очекивао да ће све ићи као по лоју када је ријеч о сређивању стања у “Жељезницама”, али сада се већ озбиљно касни са реструктурирањем овог јавног губиташа. Ближи нам се и 2021. година, за када је најављено да би ово јавно предузеће требало да послује по новом систему, а многа питања у том процесу нису одгонетнута.

Рочиште за испитивање пријављених потраживања у процесу реструктурирања не може тренутно бити одржано, нити се зна када ће због мјера које су на снази, а које не допуштају окупљање више од 50 људи у  затвореном простору. Рочиште не може бити одржано јер је повјерилаца који су пријавили потраживања и до три пута више него што је допуштено окупљање у затвореном простору.

Због свега тога, Окружни привредни суд тражи да рочиште буде одржано у наставцима јер тренутно сви повјериоци не могу присуствовати рочишту одједном. Јасно је и да ће за све те процедуре бити потребно додатно вријеме. 

Али није нам страно пробијање рокова за све оне послове који  треба колико-толико да побољшају ситуацију, како у друштву тако и у самим јавним предузећима. То је, напротив, наша свакодневица. За пробијање рокова, како за који мјесец, тако и годину нико не одговара, као и за многе друге пропусте у нашем друштву. Ниједан посао који води опоравку не може бити код нас урађен и завршен у задатом року.

Највећи терет свега тога сносе, наравно, радници. Док су се њихови надређени све више богатили, они су на улици тражили своје зарађене плате и друга права. Свих ових претходних година ријетко је могао проћи и мјесец, а да жељезничари са протеста не пошаљу поруку и позову надлежне институције да реагују и да им надређени исплате оно што им по закону  припада.

Нема сумње да се са истим проблемима суочавају и радници у другим јавним предузећима, која су постала само апарат за страначка запошљавања пред изборе. Да није било тог запошљавања по партијској књижици и да су надређени радили посао који је требало да раде, данас не бисмо говорили о реструктурирању, већ о здравим јавним предузећима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана