Прњаворске водене играрије

Бране Радуловић

У Прњавору се преко већ хроничног недостатка воде за пиће добијају и губе локални избори. И док се политичари играју, настојећи да разним опструкцијама и пласирањем којекаквих образложења о "неспособности оних других" науде својим противницима са гласачких листића, грађани трпе и водом за пиће снабдијевају се са изворишта на која није прикључен градски водовод.

Траје то већ деценијама, а здрава вода за пиће постаје најефикасније оружје да се ривал побиједи на "демократски начин".

Око 15.000 потрошача из градског подручја, као и неколико приградских насеља воду добијају са акумулационог језера Дренова. Прије осам година фирма "Мадеса" из шпанске Барселоне изградила је у Кремни фабрику за прераду воде. Први који су наздравили новом, технички оплемењеном водом, били су тадашњи шпански амбасадор у БиХ и тадашњи предсједник Републике Српске Драган Чавић.

"Шпанска вода" била је, међутим, обична фарса, јер течност која је долазила из нових капацитета за прераду опет није задовољавала тражене стандарде. Град је и даље био без питке воде, па су становници наставили са старом праксом снабдијевања на извориштима. Нико се више и не пита ко је крив за задужење општине, тешко 3,8 милиона марака, које ће тек бити отплаћивано.

Иако служи само за санитарне сврхе, вода ће ускоро, то је и званично потврђено у локалним структурама, бити скупља. Можда чак и двоструко. Са садашњих 0,8 могла би стићи до 1,67 марака, све с циљем покривања огромних губитака локалног комуналног предузећа "Водовод". Дубиоза је премашила 1,5 милиона марака, пријети блокада рачуна фирме, ускраћује се могућност даље набавке хемијских средстава за прераду воде у "шпанској фабрици", резервних дијелова, погонског горива...

Својевремено, у два наврата, Прњаворчани су протестовали због цијене воде, али је и тада било јасно да је проблем страначки "обојен", односно потрошачи изманипулисани за циљеве и амбиције локалних политичара.

И док су водене играрије трајале, ништа конкретно није урађено. Велика обећања остала су негдје у запећку, а становници ће и ове године, као непролазан "модни тренд", носити канистере, флаше и канте са изворишта. Они материјално боље ситуирани куповаће флаширану воду. То је сигурније, јер су лабораторијске анализе показале да су и нека изворишта загађена.

Кроз цјевовод ће и даље тећи санитарна вода. С њом и обећања ове или оне гарнитуре политичара да ће проблем бити ријешен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана