Прљава кампања

Свјетлана Шурлан

Како се примиче 12. октобар предизборна кампања се захуктава - странке своје активности убацују у "пету брзину" и покушавају да убиједе бираче да гласају баш за њих.

Неки су мање, неки више успјешни у томе, али су се многи у жељи за влашћу изгубили у односу на реалан живот.

У недостатку идеја и тога шта понудити грађанима, партије су почеле да говоре о неостваривим плановима, а када су схватили да то и није најбоље, окренуле су се позивању на кршење Устава и закона Српске, али и невиђеном примитивизму. Тако се показало да је овогодишња кампања појединих странака и кандидата и те како прљава и да они у својим походима на гласове бирача користе све што им падне на памет, надајући се гласу више. Тако смо могли да видимо ситуације од уништавања изборних плаката, билборда, имовине противкандидата, па до нечувеног вријеђања и етикетирања.

Отишло се тако далеко да се најављује и формирање паралелних републичких структура, као што је то урађено у Требињу, чији је први човјек затражио формирање нових структура безбједности, јер су постојеће, тврди, блиске садашњим властима. Будући да према Уставу и законима једину надлежност за безбједносни сектор има РС, јасно је да се оваквим позивима не ради за РС и за народ, него против њих.

Ипак, ни ту није био крај, већ се отишло у примитивизам најгоре врсте, вријеђање и увреде. Тако су на предизборном скупу опозиционих странака у РС у Требињу уз скандирање брутално извријеђани носиоци највиших функција РС, а да нико од оних ко је требало да реагује није ни трепнуо. Врхунац је био када је кандидат владајућих странака за члана Предсједништва БиХ назван "курвом". Да неко тако "етикетира" неку жену кандидата за било коју функцију или да жене доживе такве увреде на предизборним трибинама до сада нисмо чули. Али ето, то се, на опште згражавање, десило у овој кампањи.

Оваквим вођењем кампање се показује највеће непоштовање које се може показати не само према противкандидатима, него и према грађанима, на чијој грбачи политичке странке на крају крајева живе. На надлежнима је да реагују, а на народу је да одлучи да ли је неко вриједан да се због њега жртвује миран сан. Поготово да ли су вриједне партије које не поштују оне који треба да им дају гласове и којима су, по свој прилици, врхунац кампање увреде.

Народ треба да изађе на изборе у недјељу и да гласањем каже шта мисли о свему, као и да не насједа на примитивне позиве да уради нешто за шта и сам не сматра да је исправно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана