Привредни показатељи

Марина Чигоја

Од удара који је доживјело још на почетку кризе, грађевинарство још није успјело да се опорави. Индустријска производња у 2012. години константно је у паду, а лоше резултате БиХ биљежи и у спољнотрговинској размјени. Ипак, оно што највише забрињава и највећи изазов са којима се ова земља већ дуги низ година суочава, а који је посљедњих година додатно ескалирао, је огроман број незапослених. Истовремено и цијене су све више

Статистички подаци које из мјесеца у мјесец објављују надлежне институције у Српској и БиХ недвосмислено показују да је наша привреда у великом проблему.

Колико је ова година била тешка показују подаци који су се у већини области из мјесеца у мјесец само погоршавали.

Од удара који је доживјело још на почетку кризе, грађевинарство још није успјело да се опорави. Индустријска производња у 2012. години константно је у паду, а лоше резултате БиХ биљежи и у спољнотрговинској размјени.

Ипак, оно што највише забрињава и највећи изазов са којима се ова земља већ дуги низ година суочава, а који је посљедњих година додатно ескалирао, је огроман број незапослених.

Број људи који су без посла у септембру прешао је 545.000, а стопа незапослености је међу највећим у Европи.

На негативне трендове у домаћој привреди указује и Информација о кретању макроекономских показатеља БиХ за девет мјесеци ове године коју је урадила Дирекција за економско планирање (ДЕП) БиХ, а из које је видљиво да су у порасту само незапосленост и цијене.

Према овом извјештају, најзначајније смањење броја запослених је у приватном сектору, а највише отпуштених лица у августу било је у областима грађевинарства, трговине на велико и мало, прерађивачкој индустрији, те саобраћају, складиштењу и везама.

Истовремено, трошкови живота сваким даном су све већи, па се грађани ове земље с правом питају како даље. Јер скупљи су и храна, и комуналије и превоз...

Ова година већ је на измаку, и готово ништа не може да се уради да би се до њеног завршетка поправило стање, а идућа година уз наслијеђене проблеме, без сумње ће донијети и нове изазове за реални сектор.

Свима је јасно да без адекватне реакције власти тешко да ће се било шта поправити у односу на ову годину. Напротив.

Криза јесте у читавом свијету, па тако и код нас, али вријеме је да се предузму оштрије мјере како би се њене посљедице ублажиле. У супротном, ни будући извјештаји, анализе и информације неће показивати ништа боље стање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана