Привредне реформе

Ма­ри­на Чигоја

Дуго најављиване реформе у Републици Српској с циљем растерећења привреде коначно су угледале свјетлост дана.

Донесено је низ измјена закона или нових нацрта закона који би требало да допринесу побољшању стања у привреди, очувању радних мјеста и новом запошљавању. Општа оцјена на самом почетку је да је добро што се на растерећењу почело радити, али да је то далеко од оног што се очекује и што је потребно да би се привреда заиста растеретила и значајније осјетила позитивне ефекте тих реформи.

Најављено смањење стопе доприноса, укидање пореза на дивиденду и ограничавање рокова плаћања неке су од мјера које је Влада предузела. Ипак, предложена су и одређена рјешења против којих су привредници дигли глас. Чињеница је да ће увођење јединствене стопе пореза на непокретности од 0,25 одсто оптеретити и привреднике, али и грађане, с обзиром на то да је у неким општинама та стопа до сада била далеко мања.

Такође, Законом о измирењу новчаних обавеза у повољнији положај су стављена јавна предузећа с обзиром на то да је њима остављен дужи рок за плаћање, него онима у реалном сектору. Ипак, чини се да је највише пометње изазвала најава Владе да ће Управном одбору Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ поднијети иницијативу за увођење диференциране стопе ПДВ-а и то на начин да се општа са досадашњих 17 одсто повећа на 22 одсто, а да се уведе нижа стопа од десет одсто која би се примјењивала на основне животне намирнице, лијекове и беби опрему.

Привредници се оштро противе повећању стопе, јер сматрају да ће то бити директан удар на њихов џеп с обзиром на то да је куповна моћ грађана изузетно ниска. Истовремено, разлог за бригу имају и грађани, јер нема сумње да ће многи трговци након повећања стопе поскупјети производе, а питање је да ли ће доћи до појефтињења робе за коју се уводи нижа стопа.

Имајући у виду сва досадашња искуства када је требало да дође до одређених појефтињења, страх грађана је сасвим оправдан и скоро је извјесно да трговци неће смањити цијене. Сигурно је да би прије доношења коначне одлуке требало направити озбиљне анализе које би показале све добре стране, али и негативне посљедице које би увођење ових стопа могло имати. Повећање опште стопе ПДВ-а сигурно би допринијело даљој ионако ниској куповној моћи становништва. Можда је стопа од 22 одсто за наше услове ипак превисока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана