Привредна инфузија

Маријана Миљић Бјеловук

Привредници у БиХ годинама вапе за помоћи која би колико-толико поправила њихов пољуљани положај, а надлежне институције дијеле их на кашичицу.

И за тим дијељењем помоћи на мало не посежу одмах јер у овој земљи ништа се не добија из прве. Осим ако то није у интересу надлежних институција и њихових руководилаца.

У тим случајевима сва законска рјешења, која то регулишу, експресно угледају свјетлост дана.

Законска рјешења којима би се поправила крвна слика привреде и побољшало пословање предузећа, с друге стране, обично се мјесецима, па и годинама “вуку” од једне до друге институције.

То потврђује и доношење прописа којима су укинуте царине на увоз опреме и постројења на машине. Ти прописи су се поштено киселили чак двије године у институцијама, да би тек недавно угледали свјетлост дана.

Поједини привредници нису ни дочекали ту одлуку, јер да су их чекали, изгубили би вишемилионске послове и тиме само упрљали имиџ код пословних партнера и, вјероватно, остали без њих у даљем пословању. То себи мало ко од домаћих привредника може да допусти.

Због тог немара надлежних и небриге о домаћој привреди, фирме су морале милионе КМ да кеширају на увоз купљених машина, а они с друге стране, који су могли чекати или ипак нису имали излаза, са нестрпљењем су дочекали укидање царине.

О томе свједочи податак да је већина њих у року од мјесец, од када је тај пропис на снази, похитало у земље широм свијета и увезло опрему вриједну скоро четири милиона марака.

Сама процедура и чекање на укидање царина на увоз машина довољно говори колико је надлежне институције у ствари брига за домаћа предузећа и њихове проблеме.

Привредници апелују и куцају на сва врата многобројних институција, а обично их неко чује послије неколико година, ако и тада, јер многе ствари и захтјеви годинама завршавају у кантама за отпатке.

Због такве праксе и (не)рада можемо очекивати да оно што привредници сада траже да би олакшали пословање, то могу да очекују 2030. године. Наравно, никада неће добити све оно што траже и што би се могло одразити на помоћ привреди. Јер, ријеч је о привреди, а не интересу надлежних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана