Привреда

Ма­ри­на Чигоја

До краја 2013. године остало је још свега неколико дана. Сви, наравно, очекују да ће у години коју остављају иза себе оставити и све проблеме и да ће нова донијети колико-толико боље дане.

Крај године свакако је и прилика да се сумирају остварени резултати у протеклих 12 мјесеци, а ако је судити према статистикама, 2013. је у привредном смислу била много боља него 2012. Неки ће се сложити са статистичарима, неки не, али оно у чему ћемо се свакако сложити сви, јесте да остављамо једну веома тешку годину иза себе.

Очекивања у 2014. нису мала. Привредници очекују наставак позитивних кретања која су остварена у овој години, а да би се то постигло неопходан је даљи рад на стварању повољнијег пословног амбијента у РС.

Ситуација коју тренутно имамо далеко је од сјајне. Огроман број, прије свега парафискалних намета на чијем смањењу привредници годинама инсистирају, немогућност наплате дуговања, само су неки од проблема са којима се суочава привреда Српске.

Највећи од тих проблема свакако је неликвидност која мучи скоро све привредне субјекте. Број фирми које су се нашле у зачараном кругу дуговања из године у годину се повећавао, а велика очекивања за рјешавање тог проблема привредници полажу у закон о мултилатералној компензацији, који је у нацрту усвојен. Пребијање дугова коначно ће бити омогућено, а оно што привреднике посебно радује јесте то да се закон односи и на јавни сектор, односно ванбуџетске фондове који се појављују као велики дужници.

Осим тог закона, и неке друге мјере које су планиране економском политиком Српске за 2014., попут враћања неопорезивог дијела дохотка у износу од 200 КМ, укидање фискалних каса у малим радњама, једношалтерски систем регистрације, сигурно ће допринијети побољшању пословне климе. Али, ту се не смије стати. Да би привреда стала на ноге неопходне су даље мјере.

Наравно, не смијемо заборавити ни на велику незапосленост која је такође један од горућих проблема и на чијем рјешавању се одмах и без одгађања мора почети радити.

Много проблема и много очекивања, али оно што је сасвим сигурно јесте да ће и 2014. бити година пуна изазова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана