Привреда

Ма­ри­на Чигоја

Губици које је овогодишња суша нанијела пољопривредницима у Републици Српској и БиХ мјере се стотинама милиона марака, а проблеми у пољопривреди, без сумње, покренуће читав циклус негативних појава у економији.

С обзиром на то да су први у “ланцу снабдијевања” имали катастрофалну годину, или боље речено године, ништа боље неће проћи ни остали који, у суштини, зависе од пољопривредника. 

Тако ће осим њих, огромне губитке имати прерађивачи који откупљују домаће пољопривредне производе. Многи од њих се већ “пресабирају” и траже начин да увезу робу како би испоштовали уговорене обавезе.

Повећање увоза аутоматски ће значити и повећање спољнотрговинског дефицита БиХ који је ионако огроман. Осим тога, прерађивачи не крију да ће морати смањити и производњу.

Цех катастрофалне године, на крају ће сигурно платити и становници ове земље који, већ извјесно, могу очекивати нова драстична поскупљења.

Шта ће поскупљење већине животних намирница значити за грађане ове земље који су и до сада једва спајали крај са крајем сувишно је причати.

С друге стране, ако се поред ових проблема, који ће неминовно довести до даљег пада индустријске производње, има у виду и чињеница да смо у току читаве године низали лоше економске резултате, најаве аналитичара да је БиХ на прагу нове рецесије изгледају све извјесније и реалније.

Поставља се питање шта раде наше власти и због чега се мало озбиљније не позабаве економским проблемима ове земље? Сигурно је да је лошим показатељима допринијела како криза у еврозони, тако и суша, на коју се реално и није могло много утицати, али осим тога значајан дио одговорности сносе и представници власти који не поклањају много пажње овим проблемима. 

Најбољи доказ за то је чињеница да нико од представника власти у БиХ још није изашао са неком конкретном мјером која би барем мало ублажила посљедице како суше, тако и укупне кризе која, поново, све више дрма БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана