Привреда зове у помоћ

Ма­ри­на Чигоја

Привреда Републике Српске треба помоћ! Одмах и без одгађања! Иако се већ годинама уназад толико прича о паду привредних показатеља, мало шта се радило да то буде промијењено.

Можда ће најновији подаци Привредне коморе РС, који кажу да су обавезе привреде Српске лани достигле невјероватних 14,7 милијарди КМ, да су краткорочна потраживања повећана за више од пола милијарде марака, те да се добит значајно смањила, а губитак повећао, коначно бити “окидач” који ће натјерати надлежне да се озбиљније позабаве овим питањем и нађу или барем да почну тражити рјешење.

Омча неликвидности, која све више стеже предузећа, и зачарани круг у коме свако сваком дугује пријете да и дефинитивно сруше на кољена ово мало привреде, која још како-тако функционише.

Не буде ли се ускоро почело рјешавати питање огромних дуговања, такси, разних оптерећења, лоших законских рјешења сигурно је да ни у идућој години не можемо очекивати ништа боље стање.

Више не треба постављати питање може ли се и на који начин растеретити привреда РС, сада се мора дјеловати. Простора за то сигурно има. Укидање непотребних намета, поједностављивање процедура, подстицај домаће производње и правовремена додјела подстицаја само су неки од начина на који се привреди може помоћи.

Сувишно је помињати колико су сва ова оптерећења нанијела штете привредницима, али и колико су дестимулативна за привлачење страних инвестиција. Ко ће доћи да улаже у земљу у којој се привредницима свакодневно испостављају неки нови рачуни које морају да плате?

Вјерујем да ће надлежни имати слуха за потребе привреде и да ће наћи начин да изађу у сурет привредницима. И не само њима. Не треба подсјећати да је број незапослених у РС прешао 150.000, а у БиХ 500.000.

Зар те цифре, уз све проблеме привредника, нису довољне да се ствари коначно покрену са мртве тачке, а привреда поново стави на чврсте ноге?

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана