Привлачење инвестиција

Ведрана Кулага Симић

Агенција за унапређење страних инвестиција (FIPA) у БиХ није урадила што се од ње очекивало. Није се наметнула као кључни играч за привлачење страних инвестиција, није давала потребне информације инвеститорима, њени чланови нису били видљиви на сајмовима, а за све то су добили заједничку награду "тешку" на десетине милиона марака.

Оно што се годинама могло чути по скупштинским салама и за говорницама, коначно су у један извјештај "склопили" ревизори крајем прошле године и јавности предочили каква институција постоји на нивоу БиХ и колика је њена "заслуга" за најнижи степен страних инвестиција у региону, који је наравно на рачуну БиХ.

FIPA, која је требало да буде магнет за стране инвестиције, није урадила скоро па ништа, ако се изузме трошење новца за плате, накнаде и остале повластице својих штићеника.

Све то је много коштало пореске обвезнике у БиХ, али изгледа да није било довољно битно за надлежне да прогледају и да се запитају да ли једна таква институција треба овој земљи.

Треба ли јој, с обзиром на укупну ситуацију, и неко од кога ће имати само штете, а нимало или само имало користи. Јер такав је ефекат, у неку руку, имала ова агенција.

Давала је неажурне и непрецизне податке, односно могло би се рећи више одмагала него помагала, није успјела да се наметне као прави посредник између БиХ и потенцијалних инвеститора.

Истина, кажу да су чули за њу, али још гласније вичу да нису од ње имали некакве користи. О томе какву штету могу да направе нетачне и непрецизне информације које би биле предочене инвеститорима, не треба ни говорити.

И чему онда БиХ таква агенција? Да буде само још једна у низу за трошење пара из буџета? Таквих имамо, као мало ко, и на извоз, али такве нико не жели, па зашто бисмо и ми.

Сличан проблем има и Србија, али министар привреде Србије Саша Радуловић најавио је да ће већ ове године бити угашена Агенција за привлачење страних инвестиција и промоцију извоза SEIPA. Агенција није урадила свој посао, односно није привукла инвестиције и ту је стављена тачка.

И FIPA је показала да нема снаге за унапређење инвестиција и то био требало да буде јасан знак за надлежне да се званично закаже сједница са само једном тачком дневног реда, а то је рад агенција, канцеларија и других институција на нивоу БиХ, па између осталих и ове. Осим, ако не мисле да БиХ треба агенција за назадовање, а не унапређење страних инвестиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана