Приватизације и махинације

Горан Маунага
Приватизације и махинације

Послије подношења допуњеног консолидованог извјештаја о извршеној ревизији приватизованог државног капитала у предузећима и банкама за период од јуна 2005. до маја ове године (што би требало да буде на дневном реду сутрашње сједнице парламента Српске), не би изненадило да услиједе одлуке Владе РС о поништавању приватизације у још неким предузећима онако како је то недавно урађено у бањалучкој Фабрици дувана.

Комисија за ревизију приватизације државног капитала у предузећима и банкама РС сачинила је допуњени извјештај на 100 страна "ни по бабу ни по стричевима", потпуно објективно и реално, не заобилазећи и не штедећи никога ко се у том послу огријешио и прекршио законе. У извјештају се се, углавном, нашли сви који су били умијешани у махинације око куповине државног капитала у претходно смишљено урушеним фирмама. Даље одлуке су, наравно, на посланицима Народне скупштине, али тешко је прогнозирати даља дешавања у вези са консолидованим извјештајем Комисије за ревизију.

С друге стране, Комисија је већ поднијела извјештаје надлежним тужилаштвима за више од 80 приватизованих фирми и власника већинских пакета акција у истим. Неки од тих предмета већ су враћени јер су судови закључили да су "лицитације обављене у складу са законом", док су неки задржани и још су у фази процесуирања.

Aли многе ствари ту су и даље нејасне и дуго ће остати такве. Наиме, Комисија је извјештаје за 49 предузећа у којима је продат државни капитал методом специјалне лицитације доставила тужилаштвима. Ријеч је о 24 предузећа која су продата по цијени већој од 300.000 КМ и о 25 предузећа која су продата по цијени мањој од 300.000 КМ. О фази у којој се налазе ти предмети не зна се много.

Специјална лицитација успостављена је правилима Дирекције за приватизацију, а у Комисији тврде да је то најконтроверзнији начин продаје државног капитала са највише сумњи у регуларност поступка. Том методом продаје постигнута продајна цијена у односу на почетну износи само 36 одсто. Aли и поред свега тога, у Комисији наводе да је суд утврдио да су специјалне лицитације обављене у складу са законом. Зато би требало формирати и Комисију за ревизију таквих судских одлука. Зато би на сутрашњој сједници НСРС посланици требало да траже појашњење стручњака из правосуђа о томе како могу бити у складу са законом лицитације, попут оне за фирму "Метално" из Зворника, у чијој документацији постоји доказ, писано упутство о начину обарања вриједности државног капитала на минималне цијене за које су те фирме на крају и купљене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана