Приватизација

Марина Чигоја

Приватизација у Српској, како ствари стоје, завршена је прича. Најбољи доказ за то је да је у прошлој години приватизовано само једно предузеће, а ништа боља ситуација није била ни у посљедњих неколико година.

Јасно је да предузећа која се нуде на продају нису атрактивна и да је то сигурно један од главних разлога за потпуно одсуство интересовања за њихову куповину. Наравно, сигурно је да је значајну улогу одиграла и криза, која је додатно удаљила потенцијалне инвеститоре од ових простора, као и  успостављене власничке структуре у неприватизованим предузећима које нису спремне за куповину акција по понуђеним цијенама.

С обзиром на то да су ова предузећа у понуди за приватизацију већ дуже вријеме, тешко је очекивати да ће она и у наредном периоду бити продата.

С друге стране, питање приватизације у Српској, као у осталом и у читавој БиХ, већ годинама привлачи пажњу, прије свега радника и малих акционара који су у процесу приватизације остали и без посла и без акција.

Приватизација у Српској веома је лоше спроведена. Откривене су бројне афере и малверзације. Већина предузећа која су приватизована су уништена, радници су углавном остајали на улици, а имовина предузећа која су некада била гиганти је продавана, након чега су остајале само љуштуре.

Сасвим сигурно можемо рећи да је приватизација у Српској имала много више лоших, него свијетлих примјера и да су очекивани резултати од процеса приватизације, односно наставак производње и запошљавање радника, изостали.

Податак да је чак 70 одсто приватизације сумњиво спроведено довољно говори о томе.

Планом приватизације Инвестиционо-развојне банке РС у овој години, између осталих, предвиђена је и приватизација неколико стратешких предузећа. С обзиром на то да смо у ову годину дубоко загазили, а да предузећа још нису приватизована, тешко је очекивати да ће и у 2014. бити нешто другачији епилог у односу на 2013. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана