Приватизација

Марина Чигоја

Заиста невјероватно звучи податак да је утврђена сумња у регуларност приватизације у толиком броју случајева, а да надлежне институције ни у једном случају нису имале довољно доказа да утврде незаконитости. Наравно да се поставља питање рада правосуђа у овим случајевима

Иако се годинама уназад прича о криминалној приватизацији у Републици Српској, иако су многи, од радника до Комисије за ревизију приватизације РС, указивали на бројне незаконитости приликом продаје државног капитала, конкретни потези правосуђа до данас су изостали.

Још нико није одговарао за очигледне незаконитости и криминал приликом распродаје предузећа.

Свима који само прођу поред великих фирми које су некада запошљавале стотине радника, а које данас пропадају, јасно је о чему је овдје ријеч. Јасно је да су се фабрике за праву "сићу" куповале због њихове имовине, машина и атрактивних локација и да је велика већина оних који су их куповали то чинила најмање због настављања и проширења производње. Јасно је свима, осим изгледа правосудним институцијама, којима увијек недостаје доказа.

Мали акционари у Републици Српској, послије бројних упозорења на незаконитости у приватизацији и на уништавање ово мало привреде РС, коначно су повукли и неке конкретне потезе. Пресавили су табак и поднијели кривичну пријаву против прњаворског бизнисмена Петра Душанића, који је, како кажу, уништио више од 20 предузећа широм Српске.

Тужилаштва су сада на потезу. Да ли ће успјети доказати да је Душанић починио све оно за што га мали акционари оптужују требало би да буде познато у врло кратком периоду. Aкционари су суду и тужилаштвима оставили мјесец да подигну оптужницу против оних који су се богатили на рачун радника. У супротном најављују и друге мјере, одлучни да се ово питање коначно ријеши.

Наравно, није Душанић једини који је куповао предузећа у РС у процесу приватизације. Много је оних који би такође имали шта да кажу о својим "пословним подухватима". Да је тако најбоље свједочи податак Комисије за ревизију приватизације РС, која је утврдила да у 70 одсто случајева постоји сумња у регуларност спроведене приватизације.

Заиста невјероватно звучи податак да је утврђена сумња у регуларност приватизације у толиком броју случајева, а да надлежне институције ни у једном случају нису имале довољно доказа да утврде незаконитости. Наравно да се поставља питање рада правосуђа у овим случајевима.

Чињеница је да је приватизација у Српској била јако лоша, предузећа су масовно пропадала, појединци су се богатили, велика већина радника остала је на улици. Због свега тога правосуђе би требало озбиљније да се позабави овим питањем и колико-толико поправи штету која је сигурно учињена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана