Приватизација војске

Мирослав Филиповић
Приватизација војске

Одлуком да продужи професионалну војну службу за 1.451 војника, међу којима је чак 913 Бошњака, за три и по мјесеца, и то мимо сагласности Предсједништва БиХ и Парламента БиХ, министар одбране БиХ Селмо Цикотић наставио је са процесом "приватизације институција БиХ" који су већ давно започели бошњачки кадрови.

Послије стављања Предсједништва БиХ и Министарства иностраних послова БиХ у одбрану Ејупа Ганића, особе осумњичене за ратни злочин, бошњачка незасита и нерационална политика сада настоји да под своју апсолутну контролу стави и најважнији ресор – војску.

Овај самовољни потез Министарства одбране БиХ коштаће земљу пет милиона марака, иако није урађена стручна анализа оправданости ове одлуке.

Циљ сарајевске политике је очигледно да Бошњаци потпуно "преузму" Оружане снаге БиХ и да из њих протјерају Србе.

Овом одлуком, којом је прекршен принцип о равноправној националној заступљености, сигурно су награђене и ратне заслуге бројних припадника Aрмије РБиХ који су сада у саставу ОС БиХ, а којима је продужена војна служба.

Додамо ли овоме информацију да је Цикотић за поједине службенике Министарства одбране БиХ и припаднике ОС БиХ одобравао и до 1.800 марака за њихова службена путовања, није тешко закључити да се бошњачки кадрови у институцијама БиХ понашају као да је институционални оквир ове земље њихово приватно власништво.

О каквом дрском потезу је ријеч показује и чињеница да је одлуком МО БиХ прекршена и законска одредба према којој се служба не може продужити војницима старијим од 35 година, а овим актом служба је продужена за 209 војника који су старији од 40 година. Ријеч је о 102 Бошњака и 107 Хрвата. Ниједном Србину припаднику ОС БиХ који је старији од 35 година овом одлуком није продужена служба.

Подсјетимо се ревизорских и извјештаја Комисије за финансије и буџет Парламента БиХ у којем се наводи да је МО БиХ институција у чијем пословању се константно уочавају бројни пропусти у вези са финансијским пословањем, узроковани недостатком ефикасних интерних контрола и кршењем Закона о јавним набавкама. Послије свега, неопходно је питање – ко, у ствари, разграђује институционални и уставни систем земље?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана