Прислушкивање

Горан Маунага

У БиХ чак ни судски одобрено прислушкивање појединих функционера не може бити спроведено ни довршено онако како то налаже закон.

Штавише, одговорни за то кршење закона неће бити санкционисани ни онда кад то буде објелодањено јер је БиХ по свом хабитусу таква да, једноставно, подразумијева постојање недодирљивих моћника.

То је случај и са директором ОБА Османом Мехмедагићем, који није, како то налаже Закон о ОБА, у року од 30 дана по окончању прислушивања обавијестио предсједника Српске Милорада Додика да је прислушкиван. И не да то није урадио у том року, него није никако и никада и не би да то није, први пут, учињено из Суда БиХ.

Иако су из тог суда Додика о прислушкивању обавијестили тек 15 мјесеци по окончању тих посебних мјера, то је за похвалу јер закон о томе никада није испоштован до, ето, доласка Ранка Дебевеца на чело те правосудне институције. 

Чињеница је да у ОБА од формирања раде лица сумњиве ратне прошлости. Припадници бошњачке тајне службе АИД ту су само наставили свој ратни начин рада па је онда логично и да прислушкивани српски званичници никада о томе не буду обавијештени.

Једна од посљедњих афера у ОБА била је она од називом „Ушће“, када су се у јавности појавила документа о прислушкивању званичника Србије, а недавно и о прислушкивању хрватских политичара и привредника.

Истрага о томе није дала никакве резултате, као ни она о покушају атентата на предсједника Србије Александра Вучића у Поточарима у јулу 2015. године. 

Прије тога, да не заборавимо, припадници ОБА знали су да упадну на бањалучки Универзитет и да саслушавају студенте. Они су умијешани и у незаконито праћење и снимање главног тужиоца БиХ Милорада Барашина, а позната је и афера са функционером ОБА Мухидином Башићем, који је осуђен на седам година затвора због почињеног ратног злочина. Испада да је главни задатак ОБА активна опсервација рада функционера и институција у Српској и Србији, и покушаји криминализовања високопозиционираних званичника Српске с циљем њеног укидања.

Зато би Савјет министара БиХ и Заједничка комисија Парламента БиХ за надзор над радом ОБА имали пуне руке посла, само кад би хтјели да раде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана