Прислушкивање

Горан Маунага

Било би заиста изненађујуће да је било која надлежна служба у БиХ знала да NSA и BND годинама прислушкују неколико линкова у овој земљи, а баш би запањујуће било да је, чак и у случају да су те службе то и откриле, нешто и предузето.

Знајући унутрашњу ситуацију у БиХ у области прислушкивања, које је некажњиво чак и кад буде откривено да је незаконито, било која свјетска служба која има опрему за тај посао може то, у сваком случају, да ради мирно и неометано.

Овог пута циљ те тајне операције кодног назива "Еиконал" било је анализирање садржаја телефонских разговора цивилног становништва због опасности од тероризма, али нико не може да гарантује да на исти начин нису прислушкивани и високопозиционирани политичари и функционери власти.  

На исти начин Американци и BND шпијунирали су укупно 64 земље које за то нису знале све док о томе није проговорио посланик у аустријском парламенту, па како да онда за то зна БиХ, у којој је та област криминализован простор.

Званично, све то је правно уређено, али смо се до сада увјерили да је то обична формалност јер у области прислушкивања није примијењена чак ни контрола процедуре.

Постоји у Парламенту БиХ Комисија за контролу над радом ОБА, чак на папиру стоји и да је контролом обухваћена и извршна власт БиХ постојањем Обавјештајно-безбједносно-савјетодавне службе при Савјету министара, те Извршног обавјештајног комитета, али до сада је непознато да су та тијела расвијетлила иједну од неколико шпијунских афера у БиХ.

Не, то су учинили медији, који су, за сада, једина права контрола те области, али ни они нису свемогући.

У тим аферама сви актери су били познати, али истраге нису добиле епилог. Па су они, умјесто да одговарају за то, и данас у врху служби безбједности БиХ. Гдје и даље неометано и незаконито прислушкују.

Кад је у питању контраобавјештајна заштита државних званичника, све службе у земљама региона дужне су да на првом мјесту штите њих, али буџетске, техничке и кадровске могућности тих земаља су мале да би биле заштићене од  најмоћнијег свјетског обавјештајно-безбједносног система.

Зато би, тим прије, а БиХ поготово, требало да ту сиву зону   законски уредују бар на унутрашњем плану.++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана