Прислушкивање

Горан Маунага

Неовлашћено прислушкивање и тонско снимање су кривично дјело и та незаконитост је, без икакве сумње, почињена и у случају прислушкивања и тонског снимања више приватних разговора премијера Српске Жељке Цвијановић.

МУП РС је, како је и требало, брзо реаговао одмах након што је "резултат" - аудио-снимак, угледао свјетло дана. Форензичким методима и стручном анализом утврђено је, како кажу у МУП-у, да су дијелови тих снимака монтирани у један нови, који представља привидан стварни разговор између Цвијановићеве и непознатих особа.

Тај је снимак, како је утврђено, требало да послужи за компромитовање премијера и монтирање афере у вези са наводном куповином посланика за формирање већине у Народној скупштини.

Управа крим-полиције о томе је поднијела извјештај Специјалном тужилаштву, које сада треба да дође до детаља, начина и особа које су у посљедње вријеме прислушкивале и снимале више разговора Цвијановићеве.

Истовремено с тим, обавезно се мора открити и ко су лица која су незаконито дошла до тог снимка и објавила га по хитном поступку јер се, једноставно, ради о саучесницима, саизвршиоцима тог кривичног дјела. Јако је занимљиво то што су ти исти, као најупућенији у случај, наставили да објављују детаље о аутентичности гласа, о томе да ли је снимак монтиран или не, гдје је настао и чији су гласови на њему, ко је премијера снимио, како је снимак процурио у јавност и ко је стварна мета оних који су снимак прослиједили медијима.

Тужиоци и полиција, дакле, треба да и на те чињенице обрате посебну пажњу приликом наставка истраге о овој афери.

Оно што је у овом случају посебно занимљиво јесте то што се прислушкивање премијера РС, несумњиво је, иако криминалан чин, покушава искористити као алатка "постизборне кампање", односно оних који још не престају да форсирају ту и такву кампању с циљем промјене гласачких резултата општих октобарских избора. Тако да из опозиционих странака за сада стижу само захтјеви да се истражи једино наводна куповина гласова, док неовлашћено прислушкивање нико и не спомиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана