Принудна наплата

Маријана Миљић Бјеловук

Предузећима у Српској почетак ове године изгледа није донио ништа добро, већ само нове проблеме и гомилање дугова.

Тешка економска ситуација која хара свијетом довела је на ивицу пропасти и фирме у Српској, а све више њих нема новца за измирење приспјелих обавеза.

Да су предузећа у Српској и те како посрнула, показују и подаци Пореске управе РС према којима је само за четири мјесеца ове године покренуто 17.196 поступака принудне наплате због дуга од 59,7 милиона марака.

Број покренутих поступака принудне наплате из године у годину расте.

У Српској је у 2011. години покренуто око 29.000 поступака наплате дуга, лани око 42.000, а изгледа да ће ова година, нажалост, само по броју покренутих поступака принудне наплате побиједити прошлу. 

Иако је број покренутих поступака принудне наплате из године у годину све већи, то се исто не може рећи за наплаћени дуг.

Забрињава и податак да је тренутно активно више од 92.000 поступака принудне наплате због дуга од 336,1 милион марака, а питање је хоће ли, када и колико уопште овог дуга бити наплаћено.

Пореска управа РС чини исправан корак што настоји да наплати дуговања покретањем поступака принудне наплате, јер једино на тај начин се може спријечити гомилање неизмирених обавеза предузећа.

Међутим, свјесни смо и чињенице да је Пореска управа дуги низ година "дозвољавала" да се дугови гомилају, те да је тек у посљедње три године предузела мјере да се дуговањима стане у крај.

Проблеми у привреди и немогућност предузећа да измирују своје обавезе могли би за собом повући још црње дане, а то је све већи број угашених фирми, али и раст незапослености.

Очигледно је да су потребне хитне реформе како би се зауставила даља дубиоза привреде Српске.

Без јачања реалног сектора нема побољшања, свјетлије будућности и бољег сутра, јер просјечна цифра од 4.300 покренутих поступака принудне наплате пореских обавеза сваког мјесеца упозорава да је крајње вријеме да се нешто уради како би се привреда подигла на ноге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана