Прилепин и кретени

Дарко Момић

Тешко да је Захару Прилепину забрањен улазак у БиХ зато што је писац, а поготово зато што је најчитанији савремени руски књижевник (ако јесте?!) и зато су прилично плиткоумне осуде које иду у том правцу.

Међутим, ми пуних пет дана немамо појма зашто му је онемогућено да дође на књижевно вече у Бањалуку поводом Кочићевог збора, исто као што не знамо прецизно која институција стоји иза забране. У јавности се појавио неки папир Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ према којем је ОБА донијела спорну одлуку, али и даље постоји недоумица у вези с тим да ли је за забрану уласка знао само њен фамозни директор Мехмед Османагић Осмица или је у "ланцу командовања био и неко од српских кадрова на нивоу БиХ.

Елем, забрана заиста дјелује глупо и непотребно, али у недостатку правих информација све се може чинити тако и баш зато се мора што прије сазнати зашто и по чијој вољи је Захар Прилепин враћен са Раче. И у вези с тим нема никаквог погађања.

Ствар је једноставна, нека они који су донијели одлуку о забрани подастру аргументе за то и свима ће зачепити уста. Уколико их немају, нека одмах почну да траже други посао јер ће 7. октобра сигурно остати без њега. Просто као пасуљ! Тако ће се одговорити и на најчешће постављано питање које гласи "Како то да је Прилепин пријетња по безбједност БиХ, а нису мигранти или повратници са сиријског ратишта". Додуше, питање помало противрјечи само себи зато што мигрантска криза није специфичност БиХ, а Прилепин јесте, док се повратницима са сиријског ратишта (додуше, не свима) суди у БиХ јер је одлазак на страна ратишта санкционисан кривичним законодавством. Е сад, зашто су добијали једногодишње или још минорније затворске казне је сасвим друго питање, али то опет нема никакве везе са руским писцем.

У сваком случају, јавност у Српској инсистира на што хитнијем и што потпунијем одговору о случају Прилепин, како би могла да се посвети другим, једнако важним, ако не и много важнијим питањима. Рецимо, зашто је на бањалучком Универзитету послије првог уписног рока остало мјеста за још 1.500 бруцоша?! Ако је одговор "Зато што млади умјесто индекса ваде пасоше", онда су одлуку о Прилепину донијели прави кретени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана