Прикривање нерада

Горан Маунага

То што је Серж Брамерц од ВСТС-а затражио да јавности не буде презентован извјештај судије Џоане Корнер о раду Тужилаштва БиХ и стању предмета ратних злочина, може значити само једно: рад Тужилаштва је изузетно лош, а процесуирање предмета злочина почињених над Србима никакво.

Иако никога ко је имало упућен у начин рада те правосудне институције то не изненађује јер је то одавно познато, морамо да признамо да ипак изненађује Брамерцов захтјев за тајношћу, поготово након што је Тужилаштво покушало да забрани Корнеровој и Мисији ОЕБС-а контролу рада и приступ предметима ратних злочина.

Сувише је провидно и подизање наводно најобимније оптужнице за ратне злочине у историји Тужилаштва, за злочине почињене у Брчком, јер је подигнута пред сами долазак Брамерца као оправдање да Тужилаштво ради на предметима прослијеђеним из Хашког трибунала.

Посебна прича о томе било би разматрање чињенице да је ријеч о оптужници против само једног човјека, и то предсједника Ратног предсједништва општине Брчко.

То показује да у недостатку доказа против починилаца и наредбодаваца злочина, у случајевима кад су их чинили припадници српског народа, оптужница може бити подигнута и против онога ко је у то вријеме био на функцији.

С друге стране, Тужилаштво не само да не подиже оптужнице против починилаца злочина над Србима ни у случајевима кад за то постоје необориви докази, него чак те предмете распарчава и као такве шаље нижим правосудним инстанцама.

Зато би Брамерц, односно Корнерова, требало да инсистирају на објелодањивању чињеница иако оне ионако нису тајна. Дакле, да ипак још једном јавно и званично потврде да Тужилаштво ништа није урадило на још око 1.300 предмета ратних злочина, те да је углавном ријеч о ратним злочинима почињеним над небошњачким становништвом у БиХ.

Брамерц треба да зна да није никаква тајна да најсложенији и најприоритетнији предмети неће бити окончани у овој, а ни сви остали до 2023. године, како је то требало да буде према стратегији за рад на предметима ратних злочина.

А ако крију нерад и опструкцију Тужилаштва, онда би Брамерц и Корнерова требало да одговоре шта је с предметима "Атиф Дудаковић", "Добровољачка улица", "Тузланска колона", "Зеница", "Трново", "Сарајево", "Возућа", "Херцеговина"…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана