Пријевремено пензионисање

Жељка Домазет
Пријевремено пензионисање

Aко Дом народа Парламента БиХ прихвати измјене и допуне Закона о служби у Оружаним снагама БиХ које су на превару и без званичног мишљења Министарства финансија усвојене у Представничком дому, онда ће у овој земљи они који су у најбољој животној снази, дакле ни са напуњених 40 година живота, моћи 'ладно да уживају пензију и живе о државном трошку.

A министар финансија Драган Вранкић и економски експерти упозоравају да средстава у државном буџету за ову намјену нема и да би усвајање овог закона за БиХ било погубно, те да би је довело до потпуног финансијског колапса.

С друге стране, на мала врата на готово безазлен начин пензионисање, као категорија о којој воде бригу ентитети, преноси се на државни ниво и тиме се директно подрива законодавство пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске, које не познаје овакву врсту пензионисања које се заговара.

Да БиХ покушава да "живи" ван сваке логике јасно показује и чињеница да би усвајањем овог закона многи припадници ОС БиХ којима су почетком године истекли уговори, а у бившим војскама су били можда негдје у позадини, дјечаци са навршених 18 до 20 година живота, данас као тридесетпетогодишњи људи могли да се пензионишу без проблема.

Далеко од тога да те људе треба оставити на улици и без хљеба, али према измјенама законима испало би да ће они о трошку државе да живе цијели свој радни и пензијски вијек.

Уосталом, сви они су приликом потписивања уговора за службу у ОС БиХ знали до када им ти уговори трају и знали су да ће једнога дана истећи и да ће се послије тога морати суочити са реалношћу. Многи од обичних грађана БиХ нису успјели да добију службу у ОС БиХ, нити да раде под таквим уговорима и нико се у овој држави не пита шта је данас са њима и да ли можда негдје по БиХ раде најтеже послове или пребирају по контејнерима.

Са друге стране, када се само мало завири у многобројне бирое за запошљавање по БиХ, врло лако се може доћи до података да у БиХ има на хиљаде оних који до 35. године, колико имају појединци из ОС БиХ који траже пензију, нису дошли ни до каквог посла и немају ниједног дана радног стажа. Поред свега овога, БиХ би ваљда требало да зна кроз какве муке из године у годину пролази ФБиХ, која је без икаквог основа дијелила бенефиције и пензије које су је готово довеле до финансијског колапса.

Да ли ће Дом народа коначно ставити рампу за бенефиције или неће, постаће јасно на сљедећој сједници. Они који буду дизали руке за измјене закона мораће дати одговоре, али и бенефиције многим другим категоријама становништва у БиХ које ће их, према истом сценарију као и војници са истеклим уговорима, тражити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана