Пријетње

Жељка Домазет
Пријетње

Пријетње и физички напади на Србе у ФБиХ, као и пријетње представницима Републике Српске у институцијама БиХ учестали су посљедњих мјесеци.

Чињеница да је замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Душанку Мајкић због чак 150 пријетњи смрћу полиција морала да сачека испред зграде РТВ дома, у којој је гостовала у емисији Федералне телевизије "Одговорите људима", и отпрати је до међуентитетске линије довољно говори сама за себе.

Емисија је наочиглед била безазлена, али само за оне који не познају прилике у БиХ. Мајкићева није хтјела да прими честитку о дану државности Босне и Херцеговине о коме се није постигао договор и који не постоји као такав у закону. Честитку водитеља емисије није примио ни Мартин Рагуж који је такође гостовао. Не знамо да ли је он добио пријетеће поруке и да ли је њега полиција пратила од ТВ Бастиље.

Они који мало дуже памте сјетиће се да је послије потписивања Дејтонског мировног споразума, када су успостављане заједничке институције, под пратњом полиције и SFOR-а у Сарајево ишли тадашњи званичници Републике Српске покушавајући да се договоре са тада легалним и легитимним представницима друга два конститутивна народа. То је било равно прије 14 година.

Садржајима порука у којима се пријети смрћу не само Мајкићевој него и свим другим званичницима Републике Српске бавиће се институције задужене за провођење закона, али је, по свему судећи, заједништво и мултиетничност, равноправност и све оно што треба да краси демократију у Сарајеву напредовало до те мјере да се више не може отворено изнијети став.

Срби су у БиХ по демократији сарајевске чаршије добродошли једино уколико ћуте и говоре што би они хтјели да чују. То сасвим довољно говори и о Сарајеву, стању у којем се налази, атмосфери, демократији.

Не зна се када ће правосудне институције "одговорити људима" о свему што се дешавало послије гостовања Душанке Мајкић, али да је јавност остала без одговора на пријетње које су раније упућиване и Шпирићу и Калабићу и свима онима који у Сарајеву представљају ставове српског народа, то је сасвим јасно.

Пријетње су логична посљедица вишегодишњег говора мржње сарајевских медија према свему што долази из Републике Српске, а на који су на вријеме упозоравали тек ријетки сарајевски интелектуалци. Зато су оне само логичан слијед, по оној народној: како посијеш, тако ћеш и пожњети.

Кривци за стање у којем јесмо зато су и јавност и институције које су говор мржње требало да препознају и спријече на вријеме, а нису. Поразно је што је атмосфера линча у Сарајеву присутна толико година од рата и што нас све гура у живо блато. Таквој БиХ неће помоћи ни високи представници, јер су до сада ћутали и правили се луди. Или нису, испуњавали су жеље једне стране. То је било најбезболније, јер најтеже је истини погледати у лице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана