Пријетње свједоцима

Горан Маунага

Судије у Суду БиХ приликом доношења одлука у предметима ратних злочина одавно се не држе максиме да је боље ослободити десет кривих него осудити једног невиног.

Да није тако, они би одавно били опрезнији при одлучивању у тим предметима ратних злочина почињених над припадницима бошњачког народа пошто годинама не престају тврдње свједока да истражиоци SIPA и Тужилаштва БиХ користе присилу приликом испитивања свједока. Судије никада нису уважиле те изјаве свједока о присили, што значи да су пресуде донесене на основу лажних изјава и да су невини у затвору а злочинци на слободи.

Тим језивим чињеницама придружује се и трећа, исто тако страшна. А то је она да нико никад у тим институцијама није покренуо ни провјеру, а камоли питање одговорности тих институционалних насилника који, под изговором професионалне истраге, свједоцима пријете и присиљавају их да дају лажне изјаве.

Пошто, ето, судије не поштују оно поменуто неписано правило, онда је логично и то да зло, које никад не долази само, настави да се шири по својим правилима.

Па су, тако, у послу напредовали неки од оних инспектора који су пријетили свједоцима изнуђујући им лаже изјаве.

Томе је, свакако, допринио и Суд БиХ, односно судије у тим предметима. Па су, тако, појединци осуђени на дугу робију само на основу тих првобитних, лажних изјава. 

Након што нико у бх. правосуђу годинама не реагује на тврдње свједока у предметима  "Кравица", "Патковци", "Корићанске стијене" да им је пријећено, и након што истражиоци Бајро Куловац, Ејуб Зукић, Ибро Булић, Мевлудин Мујезиновић нису сносили никакве посљедице за то, сасвим је логично да данас, рецимо у предмету "Насер Орић", свједоци тужилаштва мијењају исказ на рочиштима и да тужилац, изненада, одједном одустаје од чак 17 својих свједока.     

Јер ако је у предмету "Корићанске стијене" Душан Јанковић на 27 година затвора осуђен искључиво на основу изнуђене лажне изјаве, зашто, по тој истој логици и на исти начин, Орић не би био ослобођен? То је, дакле, врло могуће.

А зато је вјероватно и то да ће позив правних експерата на снимање изјава свједока, те истрагу и кажњавање притисака, остати без одзива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана