Пријаве

Ма­ри­на Чигоја

Правилником о поступку и начину подношења пореских пријава порески обвезници који за 15 и више лица исплаћују доходак на који се плаћају порези и доприноси, обавезни су од краја априла да мјесечне пријаве пореза по одбитку подносе електронским путем.

На овај начин, како тврде у Пореској управи Републике Српске (ПУРС), настоји се олакшати посао како ПУРС-у тако и пореским обвезницима. Ово рјешење требало би да уведе више реда у ову област и смањи процедуре, као и вријеме потребно за подношење пријава.

С обзиром на то да је доскорашња пракса, по којој су порески обвезници који запошљавају 15 и више радника ове пријаве подносили у писменом облику те их у ПУРС достављали директно или путем поште, имала многе недостатке, вјерујемо да ће ово рјешење значајно олакшати посао не само послодавцима него и запосленима у ПУРС-у.

У Пореској управи очекују да ће на овај начин бити знатно смањен број грешака које су се у ранијем периоду дешавале, а самим тим убрзаће се и процедура подношења пријаве, посебно ако се има у виду чињеница да је послије сваке грешке која се раније догађала, пореска пријава враћана на допуну и измјену.

И привредници очекују да ће ово допринијети ефикаснијем раду ПУРС-а, али не крију да ће и њима уштедјети, прије свега, вријеме и труд.

С друге стране, поставља се питање колико је наших фирми у могућности да прихвати новине које електронско пословање доноси. Није тајна да је велики број домаћих предузећа у таквом стању у којем им је електронско пословање и олакшице које оно носи са собом на крају листе приоритета.

Подношење пријава електронским путем свакако је један корак напријед, али морамо признати да предузећима која тону у губицима и која се из године у годину сусрећу са новим наметима, електронске пријаве неће имати пресудан утицај. Ни набоље, ни нагоре.

У сваком случају,  интернет и све оно што он носи са собом данас су незаобилазан фактор у свим сферама живота, и онај ко не буде спреман да иде у сусрет томе, не може да рачуна на успјех.

Подношење електронских пријава некима ће сигурно олакшати пословање, некима можда и неће, али је у сваком случају добро да идемо у корак са другим земљама, ма колико тај корак био мали.

++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана