Пријаве и истраге

Ведрана Кулага Симић

Рад Тужилаштва БиХ одавно је под лупом многих који нису задовољни оним што раде тужиоци, посебно када је ријеч о предметима ратних злочина. Или они што би требало да раде, а не раде из само њима знаних разлога.

Посљедњи извјештај о раду те правосудне институције за 2015. годину показао је да нису ријешене бројне пријаве и истраге из те, али и ранијих година.

То и јесу уједно најзначајније примједбе које већ годинама стижу на њихову адресу јер вријеме пролази, а злочини дијеле народ и послије више од двије деценије откако је заустављена ватра под овим дијелом неба.

Посебно је погубна чињеница да је истекао и документ који је предвидио да најсложенији предмети ратних злочина буду послати у архиву као завршени, али је реалност другачија јер тај циљ није испуњен, а лицитација даљим роковима се чује свако мало.

Ратни злочини су тешке ране на леђима припадника сва три народа у БиХ, а правосуђе, које би требало да буде независно у цијелој причи, није одговорило задатку. Многи предмети, а углавном они који се односе на злочине над Србима, још чекају ко зна у којим ладицама, а свједока је све мање и све је теже радити с њима. То је признало и Тужилаштво у свом извјештају о раду, који ће и ове године да изазове буру реакција. Вјероватно са свих страна.

Вријеме је до сада урадило добар дио посла, што се не може рећи за оне који су на платној листи Тужилаштва БиХ чије су одлуке, сасвим сигурно, у протеклим годинама показале да се и злочини и осуђујуће казне прописују према националности, а не стварном развоју догађаја из тог несретног периода са почетка деведесетих. 

БиХ је доста подјела, односно већини њених становника. Има добар дио оних који покушавају да крену напријед, да оставе то што се десило иза себе, али да прије тога свако одговара за своја недјела, јер је то и услов за било који корак напријед.

За злочине треба да одговарају сви они који су их починили, али у надлежним институцијама не смије да буде двоструких аршина. Злочин је злочин. Није ништа мањи или већи ако га је починио Србин, Хрват или Бошњак или неко четврти.

Тужилаштво БиХ је, за сада, урадило ово што му је обавеза, а то је да сабере резултате рада. Они су задовољни, како су то и навели, али већина људи у БиХ чека искрене и праве оцјене шта је ко радио у БиХ. Правда мора да буде иста за све, као и казна за почињене злочине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана