Пријатељи и непријатељи

Дарко Момић

Власт и опозиција у Српској поново су се жестоко подијелили у вези са предстојећим локалним изборима, а овај пут разлог је приједлог, односно меморандум Централне изборне комисије БиХ о сарадњи са Међународном фондацијом за изборне системе (ИФЕС) из САД.

Подјеле су наступиле након што је српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик одбио да подржи потписивање по њему спорног меморандума и од парламентарних странака затражио да се изјасне да ли су за заказивање посебне сједнице републичког парламента са само том тачком дневног реда уз образложење да меморандум угрожава витални интерес Републике Српске. Владајуће странке безрезервно су подржале Додиков став уз образложење да би потписивање меморандума представљало најгрубље нарушавање суверенитета изборног процеса и препуштање потпуне контроле избора у руке америчке “невладине” организације.

С друге стране, опозициони ПДП и СДС тврде потпуно супротно и наводе да витални национални интерес представља отклањање свих аномалија везаних за изборни процес. Као по правилу, истина је негдје између, јер ко пажљиво прочита меморандум може да закључи да он с једне стране заиста даје превелика овлашћења ИФЕС-у и практично омогућава америчкој организацији пуну контролу изборног процеса, што Додику даје за право када говори о виталном националном интересу.

Ипак, не може се рећи ни да опозиционе странке нису у праву када говоре о аномалијама везаним за изборни процес, јер смо годинама, па и деценијама свједоци бројних злоупотреба и недостатака у Изборном закону БиХ.

Одавно је јасно да је тај закон и те како зрео за промјене, али за то нема ни политичке воље, ни одговорности. Међутим, питање је како ће онда по том и таквом накарадном закону нека међународна организација или конкретно ИФЕС, како рече лидер СДС-а Мирко Шаровић, повећати капацитети за регуларност изборног процеса. Ако су планирали да пошаљу или ангажују независне посматраче који би у име ИФЕС-а надгледали и пратили изборни процес, за то не треба никакав посебан меморандум, јер то омогућава одстојећи изборни закон. Ако желе да допринесу афикаснијем законодавству, какав је проблем да јавно упуте свој приједлог, зашто им треба меморандум. Ако желе да спријече злоупотребу јавних средстава, нека кажу ко и како их злоупотребљава и инсистира да правосудне институције реагују и раде свој посао. Додуше, мало је парадоксално то што су исти они који стоје иза ИФЕС-а, стајали и иза реформе правосуђа, којим, како се из дана у дан показује, нико није задовољан. Али то је посебно питање за неку другу прилику.

Оно што је још значајно у вези са спорним меморандумом јесте чињеница да га подржавају бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и члан Предсједништва из реда хрватског народа Жељко Комшић, што само по себи није спорно, али јесте то што њихове ставове и образложења везана за меморандум дијеле двије најозбиљније опозиционе странке у Српској. А тако се, што је вишеструко пута доказано, не добијају гласови и наклоност бирача у Српској. А ако им је циљ да се додворе Американцима, онда би било добро да имају на уму да се не зна шта је опасније бити - амерички пријатељ или непријатељ.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана