Пријатељи, браћо, кумови

Сандра Милетић
Пријатељи, браћо, кумови

Брат Нерминов, зет Јеркин, шура Звонкин, кума Златкова и муж Лидијин... Aко сте помислили да су то ликови из какве филмске комедије или позоришне представе, добро сте се преварили.

То су неки од блиских сродника, пријатеља и кумова које је платформашка власт у ФБиХ смјестила на добро плаћене позиције.

Тако је данас (због бројности, наравно) у институцијама ФБиХ прилично тешко "похватати" ко шта коме дође, ко је коме брат, сестра, кум, кума, снајка, зет или свекар. Одавно су родбинске везе у јавним институцијама постале предмет подсмијеха и вицева.

Посљедњи у низу чланова породица федералних функционера који се добро ухљебио је Даворин Кораћ, супруг истакнутог функционера СДП-а Лидије Кораћ. Он ће од сада бити члан Надзорног одбора ЕП БиХ.

Брат федералног премијера Нермина Никшића, Мирсад, постављен је одлуком Владе за в.д. извршног директора за управљање и одржавање у Јавном предузећу "Aутопутеви Федерације БиХ". У тој је фирми на позицију в.д. извршног директора за економско-финансијске послове збринут Иван Шакота, зет Јерка Иванковића Лијановића, федералног министра пољопривреде, водопривреде и шумарства. Шурјак лидера ХСП-а Звонка Јуришића Звонимир Шушњара именован је за члана Надзорног одбора "Терминала ФБиХ".

Тако су изгледа искључиво разни Никшићи, Кораћи, Лијановићи или Јуришићи, као и они који можда имају друга презимена, али су у некаквој вези са поменутима, једини способни да воде ентитет, да буду директори предузећа или чланови надзорних или управних одбора. Остали смртници ваљда не треба да дођу до било какве позиције, јер ето способнији су они чија је породица већ у власти.

Треба, наравно, и да чланови породица платформашких функционера да раде и зараде плату, али тешко је не запитати се да ли су сви они баш толико способни да буду на челу компанија, надзорних одбора, у разним министарствима... Зашто су баш они најспособнији за најбоље плаћене и најутицајније позиције?

Колико је рођака и пријатеља за које јавност не зна, може само да се претпостави. Зна се само да је, очигледно, платформашима на првом мјесту запошљавање породице, а не вађење ФБиХ из тешке дубиозе. Уосталом, и Нермин Никшић је мртав 'ладан рекао да "ако не брине за брата, како ће бринути о ФБиХ". A ако се буде бринуо о ФБиХ као о породици, ФБиХ ће по свему далеко да догура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана