Прича се, прича да мигранти долазе

Милијана Латиновић

На прагу још једног прољећа у БиХ прогнозе надлежних идентичне су као и годину раније, чим прољећно сунце угрије нови талас миграната могао би запљуснути ову земљу. Све исто као и лани. И тако већ четврту годину.

Умјесто рјешења, за којим се очигледно трага годинама, нови проблем је на помолу. Упркос бројним апелима становника Унско-санског кантона који трпи највећи притисак мигранстке кризе све ове године, да је једино рјешење депортација илегалних избјеглица у земље из којих долазе, надлежне институције остале су нијеме.

Ни до данас ништа није урађено у вези с тим питањем.

Напротив, умјесто да траже начин како да једном заувијек ријеше то питање, за мигранте се уређује привремени прихватни центар “Липа” надомак Босанског Петровца. На тој локацији већ сада их је неколико стотина, а с обзиром на то да надлежни тамо осим шатора постављају и контејнере, те импровизоване објекте за дружење и вјерске обреде може се очекивати да ће их, у будућности бити све више.

И док мјештани настањени недалеко од “Липе” стрепе и дан и ноћ за своје животе и имовину, јер безброј пута до сада нашли су се на удару миграната, надлежни граде мигрантско насеље.

А то никако није рјешење мигрантске кризе већ продубљивање. Оно што посебно нервира све у БиХ јесте чињеница да је ова земља за избјеглице само успутна станица на путу ка Европској унији која је зацртана као крајње одредиште на њиховим мапама.

Њихов долазак и боравак у БиХ ни до сада није пролазио без проблема, па је тешко вјеровати да ће у мјесецима који су пред нама ситуација бити боља. Напротив, судећи према броју избјеглица које константно пристижу, ситуација би могла бити много компликованија.

Надлежне институције очигледно ни након толико времена не знају колики је изазов пред њима, ни како да се носе с тим.

Поучени искуством од раније, када је Бихаћ у коме је било смјештено највише избјеглица био на корак од хуманитарне катастрофе, а надлежни углавном пребацивали лоптицу одговорности с једних на друге, добром се не треба надати ни у наредном периоду.

Они које је народ бирао да за добробит свих у овој земљи доносе одлуке морају да засучу рукаве и заштите становнике и њихову имовину. Ако и даље буду само нијеми посматрачи без конкретних потеза неизвјесна година биће пред нама.

Крајње је вријеме да покажу да су нешто научили из ове кризе, јер никоме у БиХ не пише се добро ако су  протекле три године биле узалудне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана