Прича о Суторини

Ведрана Кулага Симић

Суторина је прије неколико мјесеци поново “испливала” на површину и постала проблем о коме се расправљало на многим мјестима, а који је у доброј мјери захладио дипломатске односе између БиХ и Црне Горе. Сасвим непотребно.

Након што су комисије у којима су били чланови из Црне Горе и БиХ завршиле причу о разграничењу у мају прошле године, послије вишегодишњих преговора, стављање потписа на уговор којим Суторина остаје у саставу Црне Горе зауставиле су неке приче, жеље и инати по којима право на то подручје има БиХ.

Прво је причу покренуо Конгрес Бошњака Сјеверне Америке, а њихови редови су преточени у дјело “захваљујући” посланику СДП-а БиХ у Парламенту БиХ Денису Бећировићу и његовом приједлогу резолуције о Суторини по којој она треба да “доплива” у границе БиХ. Друге, треће и све остале верзије и наставци приче услиједили су сами по себи.

Неке су причали академци, друге посланици, али је сасвим јасно, и то се види из дана у дан, да Суторина припада Црној Гори и да појединци из БиХ, тражећи да то више не буде тако, само наносе штету земљи из које и долазе, а коју и сами представљају у њеним институцијама.

Уставноправна комисија Представничког дома одбацила је јуче Бећировићев приједлог резолуције о Суторини у којем се тражи њено изузимање из састава Црне Горе и припајање БиХ, а руке које су биле против тога јасно показују да то питање, када дође на дневни ред на сједници Дома, неће добити подршку.

Јасно је и то да је проблематизовање Суторине само нанијело штету овој земљи која ионако проблема има на извоз. Умјесто да се баве побољшањем економске и социјалне ситуације оних захваљујући чијим гласовима су дошли у удобне, добро плаћене фотеље, појединци из ладица ваде завршене предмете и враћају их на старт.

БиХ и Црна Гора, због Суторине, још немају амбасадора ни у Подгорици ни у Сарајеву. Захтјеви за међународну арбитражу само би празнима одржали те дипломатске позиције.

За Црну Гору све је давно завршено - Суторина припада њима и тачка. Прича завршена, али, нажалост, све су прилике да ће БиХ, односно појединци у њој настојати да докле год могу држе ово питање на површини да плута. Од тога, опет нажалост, нико нема користи. Ни једна ни друга земља, али камен спотицања око Суторине могао би да и у идућем периоду буде препрека за добросусједске односе између Црне Горе и БиХ. Наука је рекла своје, али начекаћемо се док причу не заврши политика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана