Преживљавање

Драгана Келеч
Преживљавање

Једној просјечној четворочланој породици у Републици Српској само за најскромнији доручак, ручак и вечеру, према садашњим цијенама намирница, дневно је потребно најмање 16 марака.

A за тих 16 марака могу да се купе хљеб, млијеко, јогурт, мало меса, још мање воћа и поврће и зачини. Значи оно основно, неопходно организму да бисмо се колико-толико здраво хранили.

Када се све сабере и одузме то је мјесечно 480 марака, а ако се има у виду да просјечне плате запослених у прерађивачкој индустрији, хотелима и ресторанима, трговинама гдје ради највећи проценат становништва, износе 555 марака (а неки, знамо то, примају и мање), потпуно је јасно шта преостаје једној породици за остале трошкове којих није мало.

Јер свакодневица је незамислива без комуналних услуга, струје и превоза који морају да се плате. И то у року.

Списак обавеза је све дужи и дужи, а храна из мјесеца у мјесец све скупља.

С друге стране, новчаник и кућни буџет многих домаћинстава све је тањи и тањи.

Поставља се питање како да породица у којој ради само један члан који прима поменуту суму издржи мјесец тако да се редовно храни (најскромније наравно) и са остатком измири потребне трошкове.

Очигледно је - никако. Негдје мора да се уштеди. Па, нажалост, чак и на храни.

Сигурно је да има и оних породица које себи не могу ниједном мјесечно да приуште килограм меса, а о воћу да не говоримо. Има можда и оних који не могу да себи приуште ни два, а не три оброка дневно. A ваљда би требало, ако ништа друго, од плате коју су зарадили да имају барем за храну.

Значи потребне су или веће плате или ниже цијене. Јер овако не иде.

Нажалост, за сада рјешења нема ни на видику... Осим ако немате чаробни штапић или ако не планирате да дневно трошите мање од ових минималних 16 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана