Превенција пола здравља

Данијела Бајић

Здрав човјек има хиљаду жеља, болестан само једну, записао је руски књижевник Антон Чехов. У то се, нажалост, увјерио и велики број становника у Републици Српској, гдје од рака годишње оболи више од 5.000 људи.

Податак који посебно забрињава је то што међу обољелима доста младих. Нажалост, половина њих на врата љекара закуца када је болест већ узнапредовала, због чега расте и стопа смртности.

Разлог њихове немарности је веома низак степен здравствене културе и занемаривање превентиве.

Према посљедњим извјештајима, рак је један од водећих узрока смрти и болести у свијету, одговоран за 18,1 милиона нових случајева обољелих и 9,6 милиона смртних случајева.

У свијету, једна од шест особа умире од посљедица рака, при чему се око 70 одсто смртних случајева од рака јавља у земљама са ниским или средњим стопама дохотка, гдје често приступ установама које се баве обољелима од рака није увијек доступан.

Управо из тог разлога, а како би се подигла свијест о обољењима од рака, њиховој превенцији, дијагностиковању и лијечењу сваке године 4. фебруара у свијету се обиљежава Међународни дан борбе против карцинома.

А с обзиром на то да један дан није довољан да се све каже о карциному, љекари током цијелог фебруара посебну пажњу посвећују борби против ове опаке болести.

Током мјесеца љекари организују разна предавања да би упутили грађане како да помогну сами себи и да се пацијент упути како да открије здравствене проблеме које може да има а тога није свјестан.

Па тако кажу да пацијенти у 80 одсто случајева рак дојке откривају сами.

Циљ превенције јесте да се едукацијом и прегледима здравог становништва открије гдје се крије болест.

Колико је важна редовно одлазити код љекара најбоље потврђује чињеница да у случајевима раног откривања болести, пацијенти живе дуго и не умиру од те малигне болести.

Мада не треба ни претјеривати када су у питању одласци код љекара, јер има и оних који се непотребно веома често контролишу, а углавном је ријеч о пензионерима.

Живимо у тешком времену, препуном стреса, који је “окидач” за многе малигне болести, зато цијенимо наше здравље, док га не изгубимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана