Преварени радници

Маријана Миљић Бјеловук

Радици БиХ који се на домаћем тржишту сусрећу са бројним проблемима, често ништа боље не прођу ни у земљама западне Европе али и другим широм свијета.

 

Један од посљедњих примјера за то је Словачка. Радници из БиХ, којима су сервирани занимљиви огласи у којима се нуде одлична плата и услови рада, пријављивали су се, а да се при томе нису распитали ко су послодавци, ко их води, гдје их води и шта је потребно испунити да би тамо отишли.

Пред очима им је била само зарада која је нуђена у огласима. Једним дијелом то је и разумљиво јер сви желе да оду, раде и зараде јер то не могу у својој земљи. Али са друге стране, требало је бар да се распитају ко их води и гдје и код кога. 

Епилог је познат. Не само да су остали без зарада због којих су и кренули пут Словачке, него и без свих радничких права.

У цијелу причу на крају се укључила и инспекција рада Словачке, која је приморала тамошње послодавце да проведу раднике из БиХ кроз своје пословне књиге.

Оно што је највећи проблем је то што ово није први случај преваре радника из БиХ. Било је тога и у Катару, Русији, Њемачкој, Аустрији, али и у самом нам комшилуку. А преварених радника у иностранству из БиХ биће сигурно и убудуће.

Томе ће допринијети лажни примамљиви огласи за посао, али и институције у БиХ које ништа не раде у вези с тим питањем. Односно раде, али прекасно. Тек онда када радници из БиХ буду искоришћени. Тако реагују и на домаћем тржишту, а у више случајева показали су да су им радници и заштита њихових права посљедња рупа на свирали.

То су показали и у случају Словачке. Реаговали су тек онда када су о преварама обавијештени из Амбасаде БиХ у Прагу, која покрива и Словачку. Немогуће је да нико од њих раније није видио, запазио, прочитао информације које су пуниле ступце новина и информативне емисије да домаћа радна снага одлази из БиХ у ту земљу, са којом немамо потписан ни споразум о размјени радника.

Али ни томе се не треба чудити. Навикли смо на њихову тромост и неодговорност и да реагују увијек прекасно. Због тога наши радници не могу да се поуздају у њихову заштиту, већ да искључиво сами рачуна поведу о томе гдје, куда и код кога иду да раде. Само на тај начин биће спасени од превараната на иностраном тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана