Превара на кинески начин

Ведрана Кулага
Превара на кинески начин

Број кинеских држављана који су отварали трговачке радње и развијали бизнис у Српској и Федерацији БиХ неколико година уназад стално се повећавао. По њиховој бројности и све бољем познавању српског језика могло би се рећи да су се веома добро снашли и удомаћили на овим просторима.

носили су робу из Кине и по веома повољним цијенама продавали је на подручју БиХ. Становници су претежно били задовољни одјећом, играчкама и разноразним стварима којима обилују "кинески шопови", првенствено због ниских цијена. Међутим, задовољство није осјећај који су оставили Кинези код надлежних органа задужених за контролу плаћања пореза на робу.

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ поднијела је прошле године Тужилаштву БиХ 46 извјештаја због утаје и неплаћања пореза, од чега се шест извјештаја односи на кинеске држављане за које се сумња да су лани у БиХ утајили 1.761.949 марака пореза! Aко се узме у обзир да је током прошле године у БиХ укупна процијењена штета по буџет за утају и неплаћање ПДВ-а износила око десет милиона марака, могло би се рећи да су за десетину износа "заслужни" кинески држављани.

Поражавајућа је чињеница да је оваква ситуација у РС и ФБиХ, о чему свједоче извјештаји УИО, била евидентна и током протеклих неколико година. Међутим, милионски износи којима су кинески држављани оштетили буџет БиХ, нису једини проблем који они стварају надлежним органима.

Проблем је "кинеско нестајање преко ноћи", када им се губи сваки траг, а иза себе остављају само неплаћене порезе.

И шта онда? Порези остају неплаћени, буџет БиХ бива оштећен за милионске износе. Све остаје како је било, само од Кинеза који су утајили порезе ни трага. Не могу се покренути истражне радње, као ни процесуирање оних који су утајили или нису платили порезе, а подаци говоре много. Сматра се да су кинески држављани током 2007. и 2008. години за вријеме пословања у БиХ утајили више од шест милиона марака ПДВ-а.

Још једна ствар, нису Кинези само бројни, него и лукави. Користе два метода за утају пореза. Један је подношење ПДВ пријаве са лажним подацима о улазном и излазном порезу и лажним исказивањем пореских обавеза, а у другом ПДВ вјешто погрешно обрачунавају.

Поставља се питање, до када ће кинески држављани избјегавати обавезе плаћања пореза и вјешто "нестајати" из земље у којој су у милионским износима оштетили буџет и нестали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана