Преурањена пензија

Тања Милаковић
Преурањена пензија

Да становници Српске из годину у годину све раније напуштају радна мјеста показује податак да је од 216.000 пензионера само 35.000 у пензију отишло када је напунило 40 година радног стажа.

Aко се узме у обзир да на појединим радним мјестима, због одговорности и тежине посла, радник има бенефиције, па за годину стажа добије, на примјер, годину и три мјесеца, онда је са 40 година "голог" радног стажа у пензију отишло свега 15.000 становника Српске.

Они који су лани стекли услове за старосну пензију имали су у просјеку 60,75 година, док су они који су отишли у инвалидску пензију имали 53 године. Дакле, становници Српске у пензију одлазе са просјечно 57 година, док је ранијих година тај просјек био знатно већи.

Удуплавање ратног стажа за борце, неповезан стаж, инвалидност као посљедица рата само су неки од разлога због којих се у РС раније одлази у пензију. Ту је и пропаст предузећа, која води ка томе да велики број радника спас тражи у пензионисању.

Иако о томе, нажалост, нема званичних података, познато је да у Српској има пензионера и са 35 година старости, који су, потплаћујући којекакве комисије и купујући потребне налазе, од себе направили инвалиде. Једно вријеме у Српској масовно се одлазило у инвалидску пензију, јер онима који имају новац није био проблем да издвоје од пет до шест хиљада марака да им љекар напише да имају "срчану ману", да "не виде" или "не чују". Уосталом, може да им напише шта год хоће, јер ће они послије тога лежати код куће, а држава ће их издржавати. Као да их је брига шта пише на папиру...

Управо због таквих који користе сваку прилику да се прије времена пензионишу, пензије оних који су их поштено зарадили, више су него ниске.

Са друге стране, велики проблем у Српској је то што велики број одлазака у пензију не прати прилив нових радника. Тако у Српској има 255.000 запослених, а 216.000 пензионера. Умјесто да је тај однос 2:1, у Српској се број запослених и број пензионера скоро изједначио.

Један од начина да се нешто уради и први корак ка рјешавању овог проблема свакако је пооштравање контрола рада комисија за пензионисање, а онда и реформа пензионог система. Па да пензије добију они који су их заиста заслужили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана