Пресуде

Горан Маунага

Незамисливо је било да Тужилаштво Хашког трибунала спомиње Суд БиХ на критички начин. Да и не говоримо о ОЕБС-у, OHR-у или Министарству иностраних послова Велике Британије.

Одједном, без обзира на то што су сви страни фактори у БиХ прије само неколико дана дали пуну подршку начину рада правосудних институција, невиђено нападају одлуку Суда БиХ да ослободи десет осуђеника за ратни злочин који су осуђени на основу погрешне примјене закона.

Наравно, ријеч је о припадницима српског народа мада то, кад је ријеч о правди и праву, не би требало да има икаквог утицаја. Али у БиХ не само да има, него је то још од почетка овдашњег рата једна од најбитнијих ставки. И тако до данас.   

Тим нападом су ти високопозиционирани странци у институцијама од угледа истовремено напали и Уставни суд, али и Европски суд за људска права, због којих је Суд БиХ и донио такву одлуку.

Најжалосније у свему је то што нису смогли ни толико снаге да испоштују своје раније ставове, који кажу да се судске одлуке не коментаришу, него да се спроводе. Нису, дакле, могли ни да се стрпе који дан иако располажу јасним чињеницама да Суд БиХ у свом раду никад није направио ни случајан пропуст који би, евентуално, ишао у корист неког припадника српског народа. Пропуста је, наравно, било, и то великих, што је резултовало скоро десетоструко већим казнама припадницима тог народа него што су их добили други.     

И то је, поред осталог, био јак разлог да се представници међународне заједнице и стране дипломате суздрже од коментара и критика изречених на рачун Суда БиХ. Осим тога, они никакве везе с радом правосуђа и не смију да имају.

Па нису ваљда помислили да би Суд БиХ такву одлуку икада донио да га нису и стране и домаће више судске инстанце професионално довеле до ћорсокака из којег није могао изаћи без коначне примјене права на законит начин.

Само због тога Суд БиХ је донио одлуку о ослобађању десет осуђеника. Да је то тако, говори и податак да је предсједник тог суда Медџида Кресо, до доношења те одлуке, учинила све што је могла да избјегне примјену одлука Уставног и Европског суда, тражећи чак, у канцеларији главног тужиоца Горана Салиховића, директно од тужилаца да одреде притвор за браћу Дамјановић. Даље није могла.

А онда су услиједиле критике од странаца. Још само да доживимо да због неке одлуке искритикују и рад Тужилаштва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана