Пресуде

Ведрана Кулага Симић

Институције БиХ одавно су познате по растрошности и невеликој бризи за новац који у њихову касу прикупљају сви порески обвезници.

По неодговорности за јавни новац налазе се у самом врху у свим регионалним компарацијама, а како је кренуло ускоро би могле да преузму примат и по штети коју чине својим грађанима губећи хиљаде судских спорова.

На адресе многих институција годинама уназад стижу бројне тужбе, а раритет је да су већину подигли управо запослени чиновници који сматрају да су њихова права угрожена на овај или онај начин. И ту се затвара зачарани круг који односи милионе из буџета.

Само прошле године из судова је на наплату дошло више од три милиона марака, а што је најгоре упућени тврде да се може очекивати да тај износ идућих година буде још већи јер статистика показује да се број тужби повећава.

Да ствар буде гора, мало која од институција са нивоа БиХ, чини било шта да се суочи са овим проблемом јер им је очигледно важније да сваке године траже све више новца док имају одакле да заграбе.

Ове пресуде би се могле посматрати и као огледало заједничких институција БиХ. Оне су најбољи доказ да ни државни службеници не поштују законе и прописе, а да њихову бахатост плаћамо сви. Као и многе ствари до сада.

Надлежни у институцијама на нивоу БиХ морају да нађу начин да се изборе са овим проблемима јер би они ако се настави са игнорисањем могли да постану још већи, а то никоме није потребно јер их имамо и превише. Да је мало добре воље новац који се исплаћује за одштету могао би бити употријебљен за крпљење многих рупа и пројекте за које пословично нема пара.

Оно што је поражавајуће у цијелој причи је то да надлежни још нису прогледали у довољној мјери јер је очигледно да ни препоруке ревизора не схватају озбиљно. Не само када је овај проблем у питању него и већина других. Зато се коначно мора наћи начин да се дисциплинује армија чиновника у Сарајеву како би макар достојанствено зарадила своје плате, не правећи штету коју ћемо плаћати за њихов нерад.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана