Пресуде

Горан Маунага

Предсједник Суда БиХ Медџида Кресо требало би хитно да поднесе оставку на ту функцију. За такав чин, сваком одговорном на њеном мјесту била би довољна и она одлука Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Мактоуф и Дамјановић против БиХ" по којој Суд БиХ није могао ретроактивно да примјењује Кривични закон БиХ из 2003. године. Али госпођи Кресо није.

Изговор јој је био да се то односи само на та два, а не на све остале предмете ратних злочина у којима је суђено по том новом и строжем закону који није ни постојао у вријеме догађаја за које се судило.

Али сад кад је Уставни суд БиХ, први пут, усвојио апелацију Зорана Дамјановића поднесену против пресуде Суда БиХ којом је проглашен кривим и осуђен по КЗ БиХ због ратног злочина против цивилног становништва, што је само најава многих сличних, склањање Кресо у свакој уређеној земљи би се једноставно подразумијевало.

Апелације Уставном суду БиХ против пресуда Суда БиХ стижу у великом броју, а у само једној заједничкој апелацији поднесеној Европском суду за људска права има чак 38 лица којима је суђено ретроактивном примјеном закона, односно за које је Суд БиХ највјероватније донио незаконите пресуде.

Можемо само да нагађамо колико ће коштати ревизије свих пресуда које је аминовала Кресо, а што ће бити плаћено из наших џепова.

Све добија још невјероватнију димензију кад знамо да је, и послије одлуке Суда у Стразбуру, Суд БиХ наставио са старом праксом дозвољавајући да се, и даље, суди по строжем и ретроактивно примијењеном КЗ БиХ.

Наставак таквог начина рада, и поред историјске одлуке Европског суда за људска права која има међународни карактер и која је невиђен шамар бх. правосуђу, значи само једно - да Кресо то чини јер зна да је то цијена њеног опстанка. Али значи и то да ће због дозволе Кресо да се наставе доносити незаконите одлуке, морати да одлучи политика.

И то што прије, јер Суд БиХ је до доношења одлуке Суда у Стразбуру имао 112 пресуда за ратне злочине а све оне су, осим седам предмета, донесене по КЗ БиХ. Ревизије тих, али и оних нових предмета у којима се по одобрењу предсједника Суда Медџиде Кресо наставља судити по КЗ БиХ, уздрмале би и БиХ и њен буџет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана