Пресуда Зупцу

Горан Маунага

Јастребови СДА преко правосудног система БиХ остварили су своју намјеру, задатак и циљ: Горан Зубац биће разријешен с мјеста директора SIPA.

Након што је Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило пресуду на годину условне казне затвора Зупцу, подношење апелације Уставном суду БиХ неће значити ништа у смислу његовог враћања на ту функцију јер се то неће десити ни у случају да пресуда гласи у његову корист.

Овом другостепеном пресудом само је потврђено неколико до сада већ општепознатих мјеста кад је ријеч о функционисању правосуђа у БиХ.  Прво, Зубац је осуђен јер се придржавао закона који каже да Специјална јединица SIPA не може бити ангажована за оно за шта Тужилаштво тврди да треба и може. То показује да је бх. правосуђе далеко од права и правичности и да у БиХ можемо бити осуђени сви, без обзира на то да ли смо криви или не.

Друго, позадина пресуде и склањања директора SIPA је то што он на тој функцији није одговарао Бакиру Изетбеговићу, директору ФУП-а Драгану Лукачу и, поготово, Шемсудину Мехмедовићу, којег су припадници SIPA хапсили јер посједују доказе да је одговоран за ратне злочине почињене над Србима.

Треће, пресуда и суспензија Зупца још су један у низу доказа да правосуђем управљају кадрови СДА, на шта су недавно јавно указали и представници међународне заједнице.

Четврто, на предмету Зубац још једном је показан "квалитет" правосудног система у БиХ јер је чињеница да би пресуда Зупцу према ставовима Врховног суда ФБиХ, да му је суђено у Федерацији, била укинута или би он био ослобођен.

И пето, више је него индикативно то што за прошлогодишње паљење зграде Предсједништва БиХ у насилним протестима није одговарао баш нико осим Зупца.

А да је у процесу против Зупца била пресудна струка, сазнало би се да је Лукач својим јединицама разбијање масе приликом демонстрација 7. фебруара у којима је запаљена зграда Предсједништва наложио тек кад му је то телефонским путем директно наредио Изетбеговић. И то баш у моменту кад је он то ишчекивао у кабинету министра унутрашњих послова ФБиХ Предрага Куртеша и у друштву шефа Криминалистичко-истражног одјељења ФУП-а Едина Врања. Гдје су, успут, пили алкохолно пиће "горки лист".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана