ПреСИПАње

Дарко Момић

Имало би се штошта приговорити подацима Агенције за истраге и заштиту СИПА да су у овом полугодишту евидентирали 209 сумњивих трансакција у којима је супротно закону о спречавању прања новца и финансирању терористичких активности у БиХ опрано скоро 57 милиона марака.

Као прво, шта значи да је “евидентирано 209 сумњивих трансакција”, односно који је степен сумње да је у тим трансакцијама прекршен закон?! Без тога се с правом може сумњати да само билдују статистику да би Комитету Савјета Европе за спречавање прања новца и финансирања терористичких активности (Манивал) приказали ко бајаги резултате са циљем да не буду ни близу сиве, а камоли црне листе Манивала.

Као друго СИПА наводи да је тужилаштвима у БиХ достављено пет извјештаја и једна допуна извјештаја о постојању основа сумње о почињеним кривичним дјелима и извршиоцима, али не наводи ни висину штете, ни износе противправно стечене имовинске користи, нити наводи колики је износ опраног новца, односно новца за који се сумња да је опран.

И као трећи и најважнији приговор су најчешћа обиљежја сумњивих трансакција које наводе. По СИПА, то су учестали иноприливи у корист рачуна страног представништва у БиХ, уплате НВО на рачун физичких лица, полог готовине на рачун правног лица који значајно одступа од ранијег пословања, прилив с оф-шор дестинација на име консултантских услуга, готовинска отплата кредита без поријекла новца, пријевремена отплата лизинга и на крају трговање биткоином.

Сигурно да за сваку од наведених трансакција може постојати сумња да није законита, али некако је много навести да је на набројане начине опрано 57 милиона марака. Чуј уплате НВО на рачун физичких лица?! Па кад се саберу све такве уплате не би се брат-брату могао намакнути милион, а вјероватно ни близу тог износа. Затим готовинске отплате кредита без поријекла новца?! Да ли то значи да је сумњиво ако неко прода наслијеђену шуму или земљу да се ријеши биједе, читај да отплати кредит или плати лизинг.

И на крају нешто што су баш лупили, а то је трговање биткоином?! Зашто лупили?! Па како може да буде сумњиво ако ниједним законом није уопште регулисано. Значи, лупање!

Биће да СИПА фали инспектора који о прању новца знају више од оних који се прањем практично баве, јер ово што раде личи на преСИПАње из шупљег у празно.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана