Прерано пензионисани

Драгана Келеч
Прерано пензионисани

Када чујемо и видимо статистике које показују да нам је пензијски фонд угрожен, да хитно треба мијењати закон који регулише ову област и да је све мање радника, а све више пензионера, већина нас само одмахне руком и каже - Ма, за све су то надлежни криви...

И док нам се милионске цифре од транши и дуговања за исплату пензија, закона, нацрта и поднацрта као могућих рјешења, свакодневно врте пред очима, мало ко да се и запита због чега је то тако. Да ли ту има и наше кривице?

A да има, показују нам још једном управо те "фамозне" статистике...

Само 7,2 одсто пензионера у Српској прима пензију на основу пуног радног стажа, што нас ставља у најлошију позицију у односу на земље у региону, јер Србија има око 20 одсто пензионера који су испунили свој радни вијек, а Хрватска око 18 одсто.

Како је могуће да је свега 17.000 пензионера, од скоро 230.000 колико Фонд ПИО РС тренутно води на евиденцији, у пензију отишло са пуним радним стажом?

Јесмо ли заиста постали народ који жели што раније да заврши свој радни вијек и да сваког мјесеца на вратима дочека поштара?! Зар нам није у интересу да што дуже радимо, како бисмо и себи, а и будућим генерацијама обезбиједили боље услове за живот.

Да ли заиста желимо да пензију користимо што дуже, а да радимо што мање?!

И овај пут, као могући одговор, бројке нам не иду у прилог, јер је за само годину, просјечна дужина коришћења пензија у Српској повећана за пет година.

Наиме, према анализама Удружења пензионера РС у 2010. години пензионери су просјечно користили пензију десет година, док је већ у 2011. години тај просјек износио 15 година, а чак 53 одсто становника пријевремено је отишло у пензију.

Статистике, статистике... Опет ће многи само одмахнути! Ко још њима вјерује? Па, у ове заиста и јесте тешко повјеровати, када се узме у обзир да је свега седам одсто оних који су одрадили свој радни вијек и у пензију отишли захваљујући искључиво свом раду.

Још неколико година и бићемо први у региону и шире, али не по томе колика нам је ефикасност у раду, колико смо дуго на послу, већ вјероватно по томе што имамо најмлађе пензионере, а то нам свакако није за похвалу, за шта нам ни најбоље статистике у другим сегментима неће помоћи...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана