Прерађивачка индустрија

Маријана Миљић Бјеловук

Иако Српска има предуслове за развој прерађивачке индустрије, све коцкице се још нису посложиле.

Потенцијали за развој прерађивачке индустрије су у многим случајевима, али и стицајем околности занемарени и неискоришћени у пуном капацитету, али на срећу подаци показују да се ипак неке ствари покрећу са мртве тачке.

Празне хале у прерађивачкој индустрији су почеле полако да се пуне, што потврђује и податак да је од јануара до краја новембра у преради отворено највише радних мјеста и то њих  6.540.

Из тога је видљиво да прерађивачки сектор може, али и мора да буде шанса за многе који се мјесецима па и годинама из мјесеца у мјесец јављају бироима за запошљавање у нади да ће и за њих бити отворено неко радно мјесто.

Ипак, чињеница да је више од 6.500 људи пронашло посао у индустрији треба надлежнима да буде и опомена и обавеза да у идућем периоду учине све што је у њиховој моћи како би многи други, такође, засукали рукаве и почели за хљеб да зарађују управо у некој од фирми која се бави прерадом.

Задатак је јасан. У прерађивачкој индустрији, која је један од основних мотора развоја, мора да буде знатно више запослених од 49.177 колико их је било на крају септембра ове године. А разлог још јаснији - даљи развој привредног сектора који још не стоји чврсто на ногама.

Наставак отварања радних мјеста у прерађивачкој индустрији мора бити и остати приоритет, али је јасно и да ситуација у производњи не може да буде поправљена за два-три мјесеца.

За то је потребно више времена, али је и више него видљиво да улагање у прерађивачку индустрију, дијелу привреде који ствара нову вриједност, може подстаћи развој и економска снага сваке привреде. Међутим и то треба да има јасне правце развоја.

Потребно је јачати и рурална подручја у Српској и тиме, на неки начин, зауставити миграцију становништва из мањих ка великим градовима јер села и остала, по развоју, рурална подручја остају празна, а веће локалне заједнице претрпане.

На то већ дуже вријеме упозоравају и привредници и сматрају да је потребно направити план развоја руралних подручја, спасити њихове потенцијале за развој пољопривреде и предузетништва и тиме створити предуслове за нова радна мјеста.

У супротном, привреда ће остати да тапка у мјесту, а прерађивачка индустрија која показује да има снагу за опоравак стагнираће. А, то никоме не иде на руку!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана