Препоруке

Свјетлана Тадић
Препоруке

Европска комисија послала је институцијама БиХ прелиминарни нацрт препорука, послије структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ, у којем их је обавијестила у којем року и на који начин треба да раде правосудне институције БиХ.

Након што су послије првог састанка одржаног у Бањалуци препоруке биле уопштене, те у њима није речено ништа конкретно, овај пут Европска комисија била је одређенија и захтјевнија.

Постављени су рокови и задаци које институције правосуђа у БиХ морају испунити да би кренули путем реформи, које су неопходне зарад правде, али и европског пута саме земље.

Оно што се чека већ дуже вријеме јесте потписивање протокола о размјени доказа у предметима ратних злочина са Србијом. Европска комисија препознала је то опструисање, па је као рок дат 30. новембар, до када протокол мора да буде потписан.

Као један од најважнијих рокова јесте крај 2012. године, до када стране судије и тужиоци морају коначно да напусте БиХ и препусте становницима ове земље да се коначно позабаве својом правдом.

Оно на шта је Република Српска указивала одувијек, а што је и био један од разлога покретања дијалога о реформи, било је и необјективно, нетранспарентно и неефикасно преношење предмета са ентитетских на државни ниво.

Европска унија је одлучила да и томе дође крај, те наложила да се недостаци у вези с тим отклоне.

Као најважније, речено је да су кашњење и неефикасност процесуирања предмета ратних злочина неприхватљиви.

Када ће бити нови састанак, не зна се, али је већ сада очигледно да је структурални дијалог од стране Европске комисије схваћен озбиљно и да није још један у низу протоколарних састанака.

Тако ће, хтјеле или не, институције БиХ морати кренути пут реформи и обезбиједити да се рокови Европске комисије испуне, да се донесу закони и обезбиједи правда која је у овој земљи давно заборављена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана