Преполовљени вето

Ведрана Кулага
Преполовљени вето

Клуб Бошњака у Вијећу народа РС и њихов рад дефинитивно су обиљежили крај године која је иза нас, као и прве дане 2011. године. Одавно познати као "улагачи вета", наставили су да слиједе ту филозофију, традицију или шта већ, овога пута покретањем механизма заштите виталног националног интереса на избор чланова и предсједника Владе Републике Српске, чиме су старе министре задржали још мало на тим функцијама.

Бошњаци су прије неколико дана донијели једногласну одлуку о покретању заштите виталног националног интереса на одлуке о избору премијера и чланова Владе РС због, како су навели, непоштовања права равноправности, заступљености конститутивних народа и Устава РС приликом конституисања Вијећа народа РС.

И онда одједном, блага промјена курса. Чланови Владе РС добили су "зелено" свјетло Бошњака, али не и новоизабрани премијер РС Aлександар Џомбић. Невјероватно, али истинито. Клуб Бошњака тако је "преполовио" вето на избор предсједника и чланова Владе РС и оставио Заједничкој комисији Народне скупштине РС и Вијећа народа да даље разматра "крње" вето Бошњака.

Поставља се питање чему све то? Чега се играју делегати из реда бошњачког народа у Вијећу РС, односно колико су озбиљни у свему томе. Наиме, прича је ишла овако. Прво су им сметали и новоизабрани чланови Владе Српске и премијер, па се коло окренуло и у том дијелу игре чланова Владе је све постало "чисто". Међутим, ту није крај, игра се наставља. Остао им је споран новоизабрани премијер РС (који, успут речено, ту владу и састави) што је потпуно нелогично.

Предсједник парламента РС Игор Радојичић изјавио је да је бесмислен вето Клуба Бошњака, јер се не може подржати избор чланова Владе, а не подржати избор предсједника те владе, зато што нема Владе без премијера. Многи су се ових дана питали који је био стварни циљ Бошњака када су заиграли игру "покретања виталног националног интереса" у првим данима 2011. године? Чини се да су само, без икакве потребе, закомпликовали потврђивање новоизабраних чланова Владе РС и за неколико дана пролонгирали коначну потврду извршне власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана