Преполовљене инвестиције

Марина Чигоја
Преполовљене инвестиције

Инвестиције у БиХ из године у годину се смањују, а највећи разлози за то су, сасвим сигурно, осим глобалне економске кризе и несигурна политичка ситуација у земљи, али и компликоване процедуре.

Према подацима Aгенције за унапређење страних инвестиција БиХ (ФИПA), у првој половини ове године у БиХ је инвестирано 120,9 милиона евра, што је за 41 одсто мање у односу на исти период 2009. године, што је алармантан податак, посебно ако се узме у обзир цјелокупна економска слика земље у којој је број незапослених у порасту, штрајкови све чешћи, а плате нередовне и ниске.

Иако у ФИПA истичу да интерес инвеститора за улагање на овим просторима и даље постоји, пад прилива страних инвестиција је евидентан. Чињеница је и да економска криза још у значајној мјери утиче на ниво инвестиција како у БиХ, тако и у земљама у региону, али је чињеница и да власти БиХ не предузимају ништа како би поправили пословни амбијент ове земље и повећали интерес инвеститора.

Да је тако најбоље показује извјештај Свјетске банке о условима за пословање у 2010. години у којем се наводи да све земље у региону имају далеко боље услове за пословање него БиХ.

Као доказ за овакву тврдњу наводе податак да је у БиХ за покретање новог предузећа потребно најмање 60 дана. У Србији је за то потребно 13, Хрватској 22, а у Aлбанији свега пет дана. Јасно је да инвеститоре од БиХ одбијају беспотребно дуге и компликоване процедуре за добијање грађевинских дозвола, примјену потписаних уговора, као и слаба заштита права инвеститора.

Посебно лоше оцјене БиХ има када је ријеч економској слободи и кредитном рејтингу. Према јулском извјештају Међународне агенције за утврђивање рејтинга Дан и Бредстрит, БиХ има најнижи кредитни рејтинг у региону.

Очигледно је да БиХ није добро искористила предности које има за привлачење страних инвестиција. Није припремила одговарајућу регулативу која би привукла инвеститоре и сигурно је да су земље у окружењу, између осталог и због тога, отишле даље од нас када је ријеч о привлачењу инвестиција.

Оно што је сигурно је да БиХ тешко може очекивати више инвестиција и инвеститора него што је тренутно случај, ако не побољша своје законске прописе и не смањи бирократију. У тренутним околностима питање је да ли ће и како крхка економија ове земље "стати на ноге".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана