Пренос надлежности

Маријана Миљић Бјеловук

Након што је Савјет министара утврдио мимо ставова из Српске измјене Кривичног закона и усвојио Правилник о индустријској безбједности иако су из Српске упозорили да би усвајање нарушило уставне надлежности, у институцијама БиХ у само неколико дана усвојен је нови документ којим се од Српске поново отимају њене надлежности.

Ријеч је о Програму развоја система заштите и спасавања, који је усвојила Заједничка комисија Парламента БиХ за одбрану и безбједност, а чији је потписник министар безбједности Драган Мектић.

Ако би тај програм био усвојен у Парламенту БиХ, Цивилна заштита РС, али и њихове колеге у ФБиХ и Брчко дистрикту, изгубили би своје улогу, командовање и одлучивање, јер су оне стављене под капу Министарства безбједности БиХ.

Челници Цивилне заштите РС, који су још раније упозорили да овај програм крши уставне одредбе, нису ништа могли да ураде. О чему се ради довољно говори то да ни Мектићев страначки колега у Заједничкој комисији овај документ није подржао.

Занимљиво је да је у сва три случаја покушаја преноса надлежности актер управо Мектић - код Кривичног закона гласао је за, а друга су два документа у процедуру таква каква јесу отишла из министарства којим руководи.

Знајући све то, не би изненадило ни то да су Мектићеви бучни наступи у јавности претходних дана били параван за скретање пажње са ових важних питања.

У сваком случају, овим је још једном доказано да поједини министри из РС у Савјету министара не раде оно што би требали, већ да или сплеткаре или не гледају оно што потписују, усвајају и шаљу у процедуру.

Нажалост, овакви случајеви, судећи према ономе што је рађено и протеклих дана, али и у протекле скоро три године, овакве ће се ситуације вјероватно поновити.

Већ кроз који мјесец, ако не и дан, можемо очекивати нови потез преноса надлежности.

На министрима из Српске је да одлуче да ли ће се то десити или неће. На њима је да отворе четворе очи­ и слушају и друге представнике Српске. Да не би поново изненадили и нас, али и саме себе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана